Először elveszítette közpénz jellegét, majd a republikánus kasszába került Orbán dallasi fellépésének díja

Ez azt jelenti, hogy a magyar állam a közpénzek (szó szerint) milliárdjait (ebben az évben 2 milliárdot) fizet be az Alapjogokért Központ kasszájába, ahol a közpénz milliárdok elveszítik a közpénz jellegüket, majd a pénzt nem állami funkciókra és nem közfeladatokra költik. A klasszikus szép korokban (értsd: liberális jogállami demokráciákban) ezt nevezték pénzmosásnak. Az Alapjogokért Központ közbeiktatásával így mégiscsak a magyar állam fizetett az adófizetők pénzéből, a közpénzből ismeretlen nagyságú összeget, hogy Orbán beszélhessen a konferencián. Megvették az időt.
Ezért Havasi csak látszólag mondott igazat, valójában akkorát hazudott, mint Röfi ólajtója, mert attól, hogy az orbánista alapítványt közbeiktatták, a befizetett pénz az államkaszából származik, és a magyar adófizetők pénzét használták arra, hogy Orbán fellépési időt vásárolhasson magának egy kirakatrendezvényen. Amerikában ez természetes, bevett szokás, hogy pénzért még akár egy volt amerikai elnökkel is megvehetsz egy vacsorát. Pontos ára van annak, hogy mennyiért vacsorázik veled Bill Clinton vagy George Bush. Ha valaki koncertezik, még egy kritikust is ki lehet bérelni.
Természetesen, tisztában vagyunk azzal, hogy ehhez szükséges az is, hogy Orbán a Ku Klux Klan fajelméletét hirdesse, hogy az amerikai szélsőjobb itt megjelenő hallgatóságának megfeleljen, de a fellépéshez akkor is fizetni kell. Egy vendég akkor mondhat beszédet, ha szponzorként leperkálja a pénzt. Orbánnak a magyar államkasszából ellopott többszáz milliárdos eldugott vagyonából lett volna miből fizetnie, de abba belebetegedetett volna, ha nem a téli fagyoskodásra ítélt csóró magyar adófizetőktől kilopott pénzt fizetik be a republikánus szélsőjobboldali szervezet kasszájába, amely egyébként dúsgazdag.