Előzetes letartóztatásba került az a magyar sofőr aki tűzoltókat gázolt halálra Krakkó közelében

Az egyikük meghalt, miután a magyar sofőr teherautójával a mentősávban elütötte őket.

Lengyelországban két hónapos előzetes letartóztatásba helyeztek egy 21 éves magyar sofőrt, akit egy Krakkó közelében történt, halálos kimenetelű baleset okozásával gyanúsítottak meg – közölte a lengyel sajtó.

A keddre virradóan a lengyelországi A4-es autópályán történt balesetben meghalt egy lengyel tűzoltó, munkatársa (és egyben felesége) súlyosan, egy másik tűzoltó pedig könnyebben megsérült.

A tűzoltók eredetileg egy jávorszarvas és egy személygépkocsi összeütközése miatt avatkoztak be az autópálya mentősávjában.

Hatósági jelentések szerint a beavatkozás helyszínéhez egy személygépkocsi közeledett, de időben lefékezett.

Az autóba belehajtott azonban egy Iveco márkájú tehergépkocsi, amelynek magyar sofőrje elvesztette uralmát a jármű felett, és elütötte a mentősávban tartózkodó három tűzoltót.

A krakkói kerületi ügyészség szóvivője csütörtök este a PAP lengyel állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta:

 

az előzetes letartóztatásba vett magyar sofőrt szabadon bocsátják, amennyiben megfizeti a bíróság által meghatározott óvadékot.

Az óvadék összege forintba átszámítva 11,5 millió forintra van meghatározva.

Ha elítélik Magyarországon akkor akár 15 év fegyházat is kaphat.

Az elhunyt 38 éves tűzoltó önkéntes volt, hétköznap postásként dolgozott. Emléke előtt szerdai ülésén a szejm egyperces csenddel tisztelgett.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a kis-lengyelországi vajda javaslatára rendkívüli, 25 éves életkorig járó nyugdíjban részesítette a tűzoltó négy gyermekét.