Első hivatalos útján máris segget megy nyalni Novák Katalin

Szombaton tartották az új köztársasági elnök beiktatási ünnepségét a Kossuth téren, ahol a dísztribünön mindenki felsorakozott, aki a kormány körül számít vagy valaha is számított.

Novák Katalin első nagy feladata lesz, hogy valahogy helyrehozza az orosz-ukrán háború miatt megromlott kapcsolatot a lengyelekkel, kedden már találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel.

Elődje ebben inkább már nem bonyolódott bele, amikor idén márciusban feszültté vált a viszony, egyszerűen nem ment el a lengyel-magyar barátság napjára szervezett ünnepségre, Bochniába.

Aztán a szokásoktól eltérően Orbán Viktor első útja sem Lengyelországba vezetett a választások után.

Novák Katalin igyekezett úgy megtartani a beszédét, hogy kedden szóba álljanak vele a lengyelek

Mivel van mit törleszteni, az új köztársasági elnök a beiktatási beszédében igyekezett olyan gesztusokat tenni, amikkel határozottabban kiállt az ukránok mellett, mint a semlegességet hirdető Orbán Viktor, még Putyin nevét is kimondta:

Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását. Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre! Mi magyarok békét akarunk. Itt Magyarországon és a szomszédos országokban is. Mi a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút. Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető, biztonságra, egymás iránti tiszteletre és gyarapodásra vágyó magyarok ellen is vívják. Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését. Nem vagyunk semlegesek! Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk.”