Első körben két hét vesztegzár Szlovákiában

November 25-től, csütörtöktől két hétig tartó lockdown lép érvénybe Szlovákiában. Az iskolákat egyelőre nem zárják be – tájékoztatott Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a kormány szerdai döntéséről.

Az Új Szó cikke szerint a döntés értelmében az éttermek, valamint a nem létszükségletű boltok bezárnak.

“Mindannyian azt szeretnénk, ha a helyzet addigra javulna. Tíz nap után a döntést újraértékeljük” – tette hozzá azzal, hogy ezt követően szorgalmazni fogja, hogy az oltottak előnyöket élvezhessenek az oltatlanokkal szemben.

Zuzana Caputová szlovák államfő az országos kijárási tilalom mielőbbi bevezetését sürgette már kedden, miután a kórházak az egészségügyi ellátórendszer összeomlására figyelmeztettek a koronavírussal fertőzöttek magas száma miatt.

“Jelenleg mi vagyunk a legrosszabb helyzetben lévő ország a világon, ami az új fertőzöttek lakosságarányos számát illeti. A kórházak teljesítőképességük határán állnak, és kénytelenek az ellátást korlátozni, a kimerült egészségügyi személyzet segítséget kér.” Caputová szerint “ideje végre hallgatni a szakértőkre”.

Az 5,4 millió lakosú Szlovákiában a lakosság mindössze 46,8 százaléka kapott oltást, ez az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a harmadik legalacsonyabb átoltottsági arány az Európai Unióban.