Eltűnt Rogán Antal

0

Percre pontosan két hónapja – november 15-én –, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményben tudatta a közvéleménnyel:

“Rogán Antal miniszter és Rogán Gál Cecília vállalkozó válik!”

Hogy miért tartotta fontosnak a kormány ismertetni a nyilvánossággal ezt a tényt, nem tudjuk, de ha már megtette, folytathatta volna az információk megosztását; nehogy lemaradjunk valamilyen fontos aktusról.

Például arról, hogy a házaspár elköltözött-e egymástól, melyikőjük kényszerült albérletbe, ki maradt a majd’ 200 négyzetméteres házban, közös megegyezéssel zárul-e majd Rogánék együttélése, vagy komoly vagyoni viták vannak a felek között, amelyekről majd a bíróságnak kell döntenie, hogy mi lesz a gyerekekkel, ki felügyeli őket, netán havonta, vagy kéthetente láthatja őket a miniszter, vasárnapi apuka lesz belőle, vagy minden nap találkozhat velük…

Láthatjuk: itt van előttünk egy sor kérdés, de a miniszterelnökség hallgat. Abszolút homályban tart bennünket, még Orbán Viktornak sincs egyetlen mondatnyi megjegyzése sem a történtekhez. Pedig hát aki á-t mond, mondjon b-t is; tényleg nem értem, miért hagynak bennünket tudatlanságban – ha már az első lépést, a válás tényét a tudtunkra hozták.

De nem csak ezt nem tudjuk Rogán Antalról; az utóbbi hetekben – talán a válás híre óta – semmilyen hírt nem kapunk a miniszterről. Nem látjuk őt a parlamentben, nem olvashatjuk okos megjegyzéseit, nem tudjuk, egyáltalán mit csinál, mivel foglalatoskodik?

Továbbra is kézben tartja-e a kormányzati propaganda pénzeit, eszközeit, mi történik a találmányával, ott van-e továbbra is a miniszterelnök mögött – mint ahogy ezt Orbán korábbi brüsszeli fellépéseinél láttuk?

Rogán Antal azóta szó szerint egyszerűen eltűnt.

Kremlinológusok bizonyára azonnal kész válaszokkal, elméletekkel szolgálnának a miértekre, mi viszont itt állunk tudatlanul. Rogán eleddig kulcsszerepet töltött be az orbáni rendszerben, nyugodtan megengedhette magának, hogy kisebb-nagyobb botrányokba keveredjen.

Főnöke hozzá nem nyúlt, nem figyelmeztette, nem vette el jogköreit, stabil bástyája volt a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Orbánt egyáltalán nem zavarta, ha minisztere helikopterrel röpteti – akkor még nejét és önmagát vidéki esküvőre, nem érdekelte, hogy folyamatosan megbízásokkal és pénzzel tömi akkor még szomszédját a Pasa-parkban – és egy sor más skandalum sem járt következményekkel Rogánra nézve.

Sokan már olyan feltételezéseket is megengedtek maguknak, hogy Rogán túl sokat tud Orbánról, belelát mindenbe, a pénzügyekbe is, ezért nem nyúl hozzá a kormányfő. Ne csodálkozzunk ezen: ahol túl sok a rejtély, ott sok lesz a szóbeszéd, a pletyka is. Ott, ahol nehezen magyarázható dolgok történnek következmények nélkül, ott megnő az összeesküvés-elméletek száma.

Mi semmiképp sem szeretnénk belebonyolódni ilyen koholmányokba, ezért csak csodálkozunk: vajon hova tűnhetett Rogán Antal. Le nem váltották, hiszen arról tudnánk – vagy legalább is feltételezhetjük, hogy erről is hírt adna a magas Hivatal –, pozícióját nem szüntették meg, a miniszterelnökséget – legjobb tudásunk szerint – nem szervezték át, Rogán a helyén van.

És még sincs. Valamiért a miniszterelnök eldugta őt a nyilvánosság elől. Hogy ez mit jelent valójában, nem tudhatjuk.

Azt-e, hogy csendben, a háttérből, ugyanúgy végzi a munkáját – amelyről azért nem tudjuk pontosan, hogy mi is az –, vagy már hatáskörök nélkül, tétlenül tölti napjait? Akár így, akár úgy, abban biztosak lehetünk: valami történt vele. Valamiért Orbán háttérbe szorította őt, vagy csak simán arra kérte: nem mutatkozzon a nyilvánosság előtt.

Félreértés ne essék: nekünk nem hiányzik Rogán Antal közéleti szerepvállalása. Főként nem az a funkció, amit betöltött, és amelyről épp az imént írtam, hogy nem is tudjuk pontosan, mi az. Csak az érzéseinket fogalmazhattuk meg vele kapcsolatban: olyan pénzügyek intézése tartozhatott hozzá, amelyek nem a korrupció megszüntetésére irányultak. De abban biztosak lehetünk, hogy a rendszer – Rogán esetleges kiválásával – nem szűnt meg.

A NER Rogán válása alatt is zavartalanul működik. Hogy vele, vagy nélküle – nos, ez az, amit nem tudunk…

olkt.hu