Emiatt terjed Olaszországban olyan gyorsan a járvány!

0

Olaszország volt az első európai ország, ahol a koronavírus-járvány – elemi erővel kitörve – rengeteg megbetegedést okozott és okoz, illetve sok-sok halálos áldozatot követelt és követel.

Ráadásul még most sem látszik, hogy a helyzet jelentősen javulna: bár már eltelt két hét a kijárási korlátozások bevezetése óta, a járvány növekedési üteme nem csökken. Igaz, legalább már nem is növekszik.

A portfolio.hu cikke szerint az eddigi történésekből komoly tanulságokat lehet levonni a járvány olaszországi terjedése kapcsán.

Miért történhetett meg Olaszországban az, hogy a járvány rendkívül gyors felfutással és a kínainál is súlyosabb halálozási aránnyal pusztít? Mert:

– Az olasz társadalom elöregedett, a lakosság 25%-a hatvan év feletti
– Sűrűn lakott, városias az északi régió, a járvány első gócpontja
– Késve tettek intézkedéseket a járvány lassítására
– A társadalmi szokások (csoportosulások, a szabadidő közös, nagy csoportokban való eltöltése, társadalmi élet az utcán, kávézókban, éttermekben, a család minden tagja összeül, több generáció él együtt)
– Alacsony tesztelési kapacitás: már azelőtt elterjedt a vírus, hogy rájöttek volna erre.
– Ismeretlen esetszám: egyes kutatók szerint elképzelhető, hogy már egymillió beteg van az országban, akikről nem is tudnak, ez pedig azt jelenti, hogy a járvány elszabadult.
– Már ősszel jelen lehetett az országban a vírus, elképzelhető, hogy a kínai kolónia tagjainak rokonai, azok utazásai segítették a vírus behurcolását. Ekkor azonban még a COVID 19 ismeretlen volt, nem csak Olaszországban, hanem az egész világon.

A mobiltelefonok cellainformációiból látható, hogy az olaszok nem tartják be a karantént, a legkomolytalanabb indokkal hagyják el az otthonaikat. A cellainformációk alapján például a milánóiak 43 százaléka indokolatlanul nagy utakat tesz meg, pedig nem szabadna a rendelkezések szerint.

Magyarország:

Az olasz helyzetre reagálva Magyarországon korán meghozták a járványt lassító intézkedéseket, az állampolgárok elővigyázatosabbak, mert látják, hogy ez a járvány nem csak távoli kontinenseken, hanem a nyugati társadalmakban és a saját országunkban is pusztít. Magyarországon már 300 igazolt esetnél bevezették a kijárási korlátozást, míg Olaszországban csak 7400-nál, a a franciáknál 7700-nál, a spanyoloknál pedig 6400-nál.

Így Magyarország Európa egyik legelőrelátóbb országa lett a koronavírus elleni védekezés kapcsán, ezért talán jobb esélyeink vannak, mint az olaszoknak.

Szlovákia volt egyébként a legóvatosabb: a vírus megjelenése után azonnal teljes határzárat és iskolabezárást rendeltek el, valamint kötelezővé tették a maszkok használatát.