Emmanuel Macron is szétcincálta Orbánt ismét!

0

Eljött az idő, válasszatok! Egyre durvul a Macron-Orbán háború!

A francia elnök szerint sokkal határozottabban kellett volna fellépni a magyar kormánnyal szemben, az Európai Néppártnak pedig választania kell a merkeli és az orbáni irányvonal között. Az Európai Parlament jövő szerdán szavaz a Sargentini-jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos megsértésének. A nagy kérdés, hogyan voksolnak majd a Néppárt politikusai.

Újabb csatájához érkezett a Macron-Orbán háború: a francia elnök ugyanis tegnap arra kérte az Európai Néppártot (EPP), hogy válasszon a magyar miniszterelnök és Angela Merkel politikája között.
„A német kancellár teljes egészében a haladáspártiak oldalán áll, ez teljesen egyértelmű” – idézte a Spiegel a francia elnököt, aki a luxemburgi Burglinsterben egyeztetett a luxemburgi, a belga és a holland kormányfővel. Szerinte az EPP Orbán Viktor nacionalista irányvonalát is támogatta, márpedig „nem lehet egyszerre Merkelt és Orbánt is támogatni”.

„Az Európai Néppártnak tisztáznia kell az álláspontját. A konzervatívok feladata, hogy tisztázzák a helyzetet” – jelentette ki a francia államfő.

Macron: nem engedhetünk

Macron egyúttal felszólította az EU-t, hogy lépjen fel határozottabban a polgárok és az európai értékek megőrzése érdekében: „Európa nem működik jól. (…) Én egy olyan Európában hiszek, amely meghatározza a saját szabályait.”

Lengyelországra és Magyarországra utalva megjegyezte: a jogállamot mindenhol meg kell védeni. ”Néhány országgal szemben már sokkal korábban, sokkal határozottabban kellett volna fellépni. Ebben a kérdésben nem szabad engedni” – figyelmeztetett.

A francia elnök is visszafogná a migrációt

Macron és a Benelux-államok vezetői abban egyeztek meg, hogy a szeptember 20-án Salzburgban tervezett informális uniós csúcstalálkozón javasolni fogják: az Európai Unió nyújtson pénzügyi támogatást az afrikai országoknak cserébe a migránsok útnak indulásának megakadályozásáért.

Macronék szerint a Törökország-EU egyezményhez hasonló megállapodást kell tető alá hozni az afrikai országokkal. Az EU még 2016 márciusában kötött menekültügyi megállapodást a török kormánnyal, ami jelentősen csökkentette az Európába érkező menedékkérők számát.

Orbán: Macron migránspárti

Mint ismert, Orbán Viktor augusztus végén a migráció támogatásával vádolta meg Emmanuel Macront. Az EPP-ben két tábor van: az egyiket a francia elnök vezeti, ő “fel akarja robbantani” a Néppártot, ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja – mondta a magyar kormányfő, miután Milánóban tárgyalt Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.

Orbán Viktor szerint ezzel szemben “vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani az illegális migrációt”. Erről az EPP-ben is nagy vita van, és “szeretnénk, ha a mi álláspontunk lenne az általános”, és egyértelműen az európai emberek oldalára állnánk, akik nem akarnak illegális migrációt – fűzte hozzá. A magyar kormányfő és Salvini közösen, bevándorlás-ellenes erőként lép majd fel az európai parlamenti (EP) választásokon jövő tavasszal.
Macron: én vagyok az ellenfél

Amikor Macront Orbán és Salvini vele kapcsolatos megjegyzéseiről kérdezték, a francia elnök azt válaszolta: egyértelmű, hogy erős szembenállás alakul ki a nacionalisták és a progresszívok között, ő pedig nem fog engedni a nacionalistáknak és a gyűlöletbeszéd pártolóinak. Hozzátette: ha Orbán és Salvini őt látják a fő ellenfélnek, akkor igazuk van.

A verbális adok-kapok azóta sem hagyott alább. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például mai közleményében azt írta: “a bevándorláspárti erők Macron vezetésével folyamatosan támadják Magyarországot, de bármekkora is a nyomás, a kormány vállalja ezt a harcot a haza és Európa érdekében.”

Szerdán szavaznak a Sargentini-jelentésről
Az EP jövő kedden vitázik majd Judith Sargentini EP-képviselő Magyarországról szóló különjelentéséről. Eszerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az EU atomfegyvereként emlegetett hetes cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben.

Az EP szerdán fog szavazni a magyar különjelentésről, Sargentini szerint szoros eredmény várható. Sok múlhat azon, hogy az Európai Néppárt politikusai közül hányan voksolnak a jelentés mellett. A dokumentum elfogadásához a leadott voksokat tekintve több mint kétharmados többség kell.

 

 

olkt.hu/privatbankar.hu