Engedélyezetlen zugvakcina vagy oltásellenesség?

Őszintén bevallom, nem tudnám elsőre megmondani, beadatnám-e a kínai vakcinát. És ez rohadtul nagy baj.
Mert vannak azok a _közveszélyesek_, akik általában utasítják el az oltásokat, mert azt hiszik, hogy egy világméretű összeesküvés… mindegy, ezt mind tudjuk.
De ott van az egyébként nem a sarlatánokra hallgató, egyébként biológia órán oda is figyelő, egyébként józanul gondolkodó magyar állampolgár, aki mérhetetlenül elárulva érezheti magát. Megint.
Mert egy rémes döntés elé állították: engedélyezetlen zugvakcina vagy oltásellenesség? Pedig ez hamis kérdés…
Nem lehet oltásellenesnek nevezni és egy kalap alá sorolni a tudománytagadókkal pont azokat, akik szeretnének tudományos vizsgálatok után engedélyezett oltást kapni.
Isten igazából az a tudománytagadás, amikor a magyar kormány utasítja a tudósait, hogy ne sokat nézelődjenek, hozzák a kínait meg az oroszt, mert a vezér számára most ez a jó és fontos döntés.
Nem vizsgálni! Engedélyezni! A király meg is mondja, mit.
Most érezhetné Magyarország, miért akkora baj, hogy szétverték a CEU-t és egrecíroztatják az MTA-t: mert a tudomány sem szabad.
Eközben Magyarországot gyilkolja a vírus és nem, ez nem képes szóhasználat. Az egységsugarú magyar állampolgár pedig tanakodhat, hogy melyik ujjába harapjon.
Vajon van bárki is, aki őszinte lelkesedéssel érzi magát kurucnak, amikor a király kitalálja, hogy “nem baj, majd mi nem írjuk bele az oltási könyvbe, hogy melyikkel oltottak”?
Látod, ezt Magyarországon cigánykodásnak hívják – és vajon Európából nézve nem fogják magyarkodásnak hívni?
Nyelvileg érzékeny lelkűek számára: emberkedés. Már megint emberkedés akkor, amikor együttműködni kéne.
Magyarország olyan az EU-ban, mint a bevásárlókocsi egyik csálé kereke, ami miatt nehéz tolni, mert mindig külön útra húz.
Szóval a kérdés, hogy beadatnám-e a vakcinát, ami aztán lehet, hogy vasfüggöny mögé zár majd, ha utaznék, amelyre a kormány nyomta a pecsétet nemzetközi kutatóintézetek helyett és amely egy olyan országból érkezik, ahol magát a koronavírust is eltitkolták a világ elől, tehát valahogy nehezen hiszem el, hogy a teszteredményeiket nem manipulálják…
Ez egy kurvára szégyenteljes kérdés.
Őszintén örülök, hogy olyan országban élek, ahol ennél jobban tisztel a saját kormányom, hogy ebbe a helyzetbe hozzon.
Végső soron – mert a kérdésre választ adni kell – beadatnám. Mert a vírust legyőzni csak az oltásokkal lehet (mint tettük ezt már sok betegséggel korábban), és bár alacsonyabb hatékonyságúnak tűnik a kínai, mint mondjuk a Pfizer, azért még ezt is komoly laborok állították elő és még mindig jobb, mint betegnek lenni vagy beteggé tenni valakit, aki veszélyeztetett.
De nem tudom elítélni azokat, akik várnak, hátha egyszer kapnak valami engedélyezettet is…
Csak a magyaroknak megint a “harmadosztály” jut. Úgy, hogy eközben Karikó Katalin egy másik univerzumban Magyarországon szabadalmaztatta a találmányát, mert abban a dimenzióban megbecsülik és támogatják otthon a tehetséget.
Ott virágzik a CEU.
És nem egy összeszerelő üzem, Európa Indiája vagyunk, hanem Magyarország árulja a világnak a jelen kor legfejlettebb oltását.
Kár, hogy bár ez az univerzum, ez az alternatív valóság létezik, nagyon messze van. Sokan fel sem fogják, mennyire.

Ágoston László