Ennyi a bére a Fidesz-KDNP politikusainak

A kormányfő és a miniszterek fizetése önmagában nem kiugróan magas az átlagos országgyűlési képviselők alapilletményéhez képest, de ha egy politikus a képviselőség mellett miniszterként vagy államtitkárként is tevékenykedik, akkor már több millió forintra is jogosult.

Sorozatunk első részében az önkormányzati képviselők fizetését néztük meg, majd a polgármesteri illetményekkel folytattuk a sort.

Míg az önkormányzati képviselőknél nincs egységes számítási szabályzat, addig a polgármesterek esetében jóval átláthatóbb, hogy mennyit is keresnek.

Hasonló a helyzet az országgyűlési képviselőknél is. A kormányfő és a miniszterek fizetésének megállapítása és átláthatósága talán a legegyszerűbb.

A jelenleg hatályos, a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény szerint a miniszterelnök a minisztereknek tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra személyi illetményt állapíthat meg.

A személyi illetmény havi összege nem haladhatja meg a miniszter által irányított vagy felügyelt központi államigazgatási szerv, központi államigazgatási szervnek nem minősülő költségvetési szerv, illetve a miniszter tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaság által ugyanazon személynek a tárgyévet megelőző évben kifizetett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülő, legnagyobb éves jövedelem egytizenkettedét

– olvasható a törvényben.

kormany.hu dokumentumtárából egyszerűek kikereshető, hogy a politikai vezetők, a miniszterek és az államtitkárok mennyit keresnek havonta.

Az itt fellelhető nyilvános adatok szerint a miniszterek általános személyi illetménye 2020. március 1. és 2021. február 28. között bruttó 1 979 400 forint. Az államtitkárok személyi illetménye havi bruttó 1 750 000 forint.

Ha egy politikus a miniszteri és az államtitkári pozíció mellett országgyűlési képviselő is, akkor még pluszban a képviselői alapilletményt, vagyis havi bruttó 1 103 400 forintot is megkapja.

A képviselői alapilletménnyel havi bruttó 3 082 800 forintra jogosultak a következő kormánytagok:

 • Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes
 • Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes
 • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
 • Nagy István agrárminiszter
 • Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter
 • Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke
 • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A képviselői mandátummal nem rendelkező kormánytagok havi bruttó 1 979 400 forintra jogosultak, ők az alábbiak:

 • Pintér Sándor belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes
 • Benkő Tibor honvédelmi miniszter
 • Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere
 • Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
 • Varga Judit igazságügyi miniszter

 

Két kivételes díjazású minisztere is van a kormánynak, Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter havi bruttó 5 000 000 forintra jogosult, ugyanezt az összeget kapja Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter is, aki azonban a képviselői alapilletményt is kapja, tehát összesen havi bruttó 6 103 400 forintot.

Kevesebbre jogosult Orbán Viktor, mint több kormánytag

A miniszterelnök havi illetményének az összege megegyezik a köztisztviselői illetményalap harminckilencszeresével. Az illetményalapot minden évben a költségvetésben határozzák meg.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-a szerinti az illetményalap 2020. évben 38 650 forint.

Ezt azt jelenti, hogy Orbán Viktor miniszterelnök havi bruttó 1 507 350 forintra jogosult miniszterelnökként, ehhez jön még hozzá neki is a képviselői alapilletmény, tehát összesen havi bruttó 2 610 750 forint az alapfizetése.