Ennyit erről magyarok! Lenyomták a torkotokon a diszkriminációt és ti bólogattatok hozzá! Hát gratulálok, szégyelljétek magatokat!

Tömegnyomor és sorbanállás, helyszíni videók és képek az Index jóvoltából.

Olyan gyorsasággal adtátok a védettségi igazolványt az állatkertes néninek mint a pinty! A facebookon meg károgtatok, hogy majd ti megmutatjátok.

Gyáva vagy magyar, GYÁVA!

 

A kiselefántra sokan kíváncsiak voltak, a fürdőhöz is folyamatosan érkeztek a vendégek, a teraszok pedig továbbra is zsúfoltak. Hosszú bezártság után a májusi 24 fokban éled újra Budapest, a védettségi igazolványhoz kötött lazítások első napján.
A védettségi igazolványok ellenőrzése az állatkertnél./Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap este Facebookon bejelentette, hogy Magyarországon elérte a négymilliót a legalább az első vakcinával beoltottak száma. Ezzel szombaton kezdetét vette az enyhítések következő szakasza, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyíltak

  • a 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítmények, ezek közé tartoznak például a fürdők, az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Kinyitottak a szállodák, az éttermek belső részeivel együtt.
  • Az edzőtermeket, uszodákat, jégpályákat az igazolt sportolók mellett már a védettek is használhatják.

A vendéglátóhelyek és az üzletek este 11 óráig lehetnek nyitva, a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult. A védett szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik, nekik a sport- és kulturális rendezvények is látogathatóvá váltak.

 

Az Index stábja a nyitás napjának reggelét az állatkertnél kezdte, ahol ha tömegek nem is voltak délelőtt, de jelentős számban gyűltek össze a zömében kisebb-nagyobb gyerekekkel érkezők. A napsütéses, kifejezetten meleg május elseje ideális körülményeket biztosított egy állatkerti sétához.

 

védettségi igazolvány ellenőrzése. Fotó: Bodnár Patrícia / Index

 

Így indult újra az élet a védetteknek

A sorban állókkal beszélgetve több történetet ismerhettünk meg, valaki a barátnőjével május elsején hagyományosan egy állatkertet vesz célba, más az elmúlt napokban többször is a környéken sétált, várva a nyitást. Az egyik legnagyobb sztár a néhány napja született kiselefánt, de a nagymacskákat is a kedvencek közé sorolták.

A Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, Hanga Zoltán megerősítette az Indexnek, hogy valószínűleg a kiselefánt lesz a következő napokban a legnépszerűbb, és azt is elárulta, hogy jövő héten szavazást hirdethetnek a névadásra.

A szóvivő arról is beszélt lapunknak, hogy a közönség hiánya az állatkert esetében csak bizonyos területeken hozott változást.

Az állatokról való gondoskodás ugyanúgy, ugyanolyan magas színvonalon történt, mint korábban. Leginkább az változott, hogy most más módon próbáltuk elérni a közönséget, online igyekeztük átadni az állatkerti élményt sok kisfilmmel és képes beszámolóval.

Azt nehéz megjósolni, hogy a nyitás első napján mekkora forgalom lehet, az időjárás kedvező, de a belépéshez védettségi igazolvány kell.

A Széchenyi Gyógyfürdőnél szombat délelőtt nem találkoztunk sorban állással, viszont folyamatosan jöttek a vendégek. Volt olyan, aki oltási igazolással próbálkozott, de kizárólag a védettségi igazolvány birtokában lehet belépni a fürdők területére.

Valaki arra számított, hogy nagyon sokan lesznek, más arra, hogy inkább kevesen. Valahol a kettő között vagyunk eddig. Többen vannak, mint a tavalyi zárást követő nyitáskor, de akkor csak a kültéri medencéket lehetett használni

– mondta az Indexnek Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei vezérigazgatója, aki arra számít, hogy lassan emelkedhet a forgalom, és talán elérik a tavaly nyári számokat. A turisták is komolyan hozzájárulnak a fővárosi fürdők forgalmához, de rájuk egyelőre várni kell.

A belépésnél a védettségi igazolvány ellenőrzése mellett testhőmérsékletet is mérnek, valamint papucs nélkül nem lehet használni a fürdőt, figyelnek a távolságtartásra, és rendszeresen fertőtlenítenek.

Szűts Ildikó kifejtette, hogy normál esetben 2-3 hét kell egy fürdő újraindulásához, de most közel fél évig zárva voltak, és ilyenkor több műszaki probléma jöhet elő, példaként említve a Palatinust, ahol épp tegnap történt a hetedik csőtörés, ezért csak a pünkösdi indulásban bíznak.

Bár a múzeumok is nyithattak, a Hősök terén zárva találtuk a Szépművészetit és a Műcsarnokot a cirkusszal egyetemben. A vendéglátóhelyeken pedig az egy héttel ezelőttihez hasonló helyzettel szembesültünk: a tavaszi 24 fokban a belső részek üresek voltak, ellentétben a tömött teraszokkal.