ENSZ: Nukleáris fegyvereket is bevethet Oroszország- Abból hatalmas baj lesz

Az orosz elnök a részleges mozgósítást már a mai, azaz a szeptember 21-ei nappal elrendelte. Putyin kiemelte: csak azokat sorozzák be, akik tartalékosok, tehát akik katonai gyakorlattal rendelkeznek. Az orosz elnök aláírta az erről szóló rendeletet. A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról ír: a rendelet értelmében az orosz kormány dönt arról, hogy kik azok, akiknek joguk van halasztást kapni a mozgósítási célú sorozás alól.

Hangsúlyozom, hogy a mozgósítás keretében behívott orosz állampolgárok a szerződés alapján szolgálatot teljesítők minden előnyét megkapják. A népünket mindenáron megvédjük. Minden csapásra válaszolni fogunk, erre azoknak is felhívom a figyelmét, akik atomcsapással fenyegetőznek

– fogalmazott az orosz elnök. Vlagyimir Putyin beszédét úgy zárta:

„nem blöffölök, amikor azt mondom, hogy nukleáris fegyvereket is bevethetek.”

Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség közölte, Szergej Sojgu védelmi miniszter is beszédét mondott.

A jelentés szerint Shoigu kifejtette, hogy „a mozgósításra azért van szükség, hogy ellenőrizni lehessen az ezer kilométeres kontaktvonalat, valamint a felszabadított területeket”.

Az orosz védelmi miniszter  megerősítette , hogy a részleges mozgósítás csak a katonai tapasztalattal rendelkező emberekre vonatkozik. „Ez mintegy 300 ezer tartalékost jelent” – tette hozzá. Sojgu megjegyezte, hogy Oroszország „nemcsak Ukrajna, hanem a kollektív Nyugat ellen harcol”.

Oroszországnak hivatalosan kétmillió tartalékosa van, ám azt, hogy valójában mennyi tartalékos van az országban, ezt nem tudjuk pontosan. Őket nyilvánvalóan valamiféle beosztás, rend szerint fogják hívni, például életkor, katonai tapasztalat vagy fizikai állapot fényében

– értékelte az Index kérdésére az orosz elnök beszédében elhangzottakat Rácz András biztonságpolitikai elemző.