ENSZ: Százával tüntetik el az oroszok az ukrán civileket

6731 civil áldozatot és sérültet regisztráltak, mióta Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, de „a valós számok ennél jóval magasabbak” – mondta Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a szervezet Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén.

Arról beszélt, hogy a háború első öt hetében az orosz csapatok gyanúsnak ítélt civileket ejtettek fogságba Kijev környékén, majd megverték és kivégezték, esetenként Belaruszba és Oroszországba hurcolták őket.

Harkiv, Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon térségében továbbra is helyi tisztviselőket, újságírókat, aktivistákat, nyugalmazott katonákat és más civileket tartóztatnak le, és tüntetnek el erőszakkal, mondta Bachelet.

Az emberi jogi főbiztos hivatalában 180 ilyen esetről tudnak, öt érintettet holtan találtak. Hallottak olyan nőkről is, akiket orosz katonák erőszakoltak meg.

Bachelet szerint ha akár csak egy napra tűzszünetet hirdetnének, azzal 50 civil életét mentenék meg, további 30-70 embert óvnának meg a sérülésektől, és ezrek menekülhetnének biztonságos helyre.

Az ülésen meghallgatták Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt is, aki múlt héten találkozott az orosz és az ukrán elnökkel. Elmondása szerint amikor Putyinnál járt, „nem köntörfalazott”, megmondta neki, hogy az invázió sérti Ukrajna területi integritását, és mielőbb véget kell vetni neki „az ukrán és az orosz nép, valamint az egész világ érdekében”.

Guterres szerint vissza kell kapcsolni a világgazdaság vérkeringésébe az ukrán mezőgazdasági termékeket, valamint az orosz és belarusz élelmiszert és műtrágyát. Jól mutatja az ukrajnai háború élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatását, hogy korábban Oroszország és Ukrajna állította elő a világon szükséges búza 30 százalékát, a kukorica 20 százalékát, illetve a napraforgóolaj 75 százalékát.

Oroszország ENSZ-nagykövete minderre azzal válaszolt, hogy a Nyugat gazdasági világháborút folytat, és fegyverekkel árasztja el Ukrajnát, ami „kétséget sem hagy afelől, hogy régóta készültek erre”. Vaszilij Nebenzia szerint „a ruszofóbia vált az ukrán hatóságok legfőbb hazai termékévé és exportcikkévé”. (AP)