EP frakcióvezető: Nagyon remélem, hogy a magyar nép 2022-ben Orbánt a politika szemétdomjára teszi, a börtönbe!

Mondjam azt 🤔.

Nem csak ketten vannak szemét dombra valók!

Tudnám még sorolni…

A 168 Óra alákérdezésére Guy Verhofstadt, a Renew Europe frakcióvezetője és EP-képviselője a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban kifejtette,

 

“az Orbán-kormányt arra kellene késztetnie, hogy egy pillanatra megálljon, és kritikus önvizsgálatot tartson”, ezen kívül hamisnak nevezte a nemzeti konzultációkat, illetve megtévesztőnek a médiakampányokat, amelyeken keresztül véleménye szerint a Fidesz “be akarja magát betonozni a hatalomba”. 

 

Elég csak megnézni a híreket a magyar állami műsorszolgáltató, az MTVA csatornáin ahhoz, hogy képet kapjunk arról, miféle párhuzamos univerzumot hozott létre a Fidesz, hogy elhitesse a szavazóival, valójában abban élnek.

– mondta az interjúban.

Verhofstadt szerint az EU lehetőségei meglehetősen korlátozottak, így nincs felkészülve arra az EU, hogy jogállami kontrollt gyakoroljon akár Magyarország, akár más, autokratikus lépésekre hajlamos tagállamok esetében, de kifejtette, hogy az Európai Parlament a közelmúltban létrehozott egy jogállami megfigyelőcsoportot, amely reményei szerint idővel

 

előáll ajánlásokkal az esetleges jogszabályi változásokra annak érdekében, hogy az unió erősebben felléphessen az illiberális tendenciákra hajlamos kormányokkal szemben”.

A politikus szokás szerint megpróbálta máshogy magyarázni a tényeket, amikor elmondta, ő nem a korlátlan migrációt támogatja, csupán az ellenőrzött és legális lehetőségét annak, hogy külföldiek jöhessenek Európába, hozzájárulva ezzel a gazdaság fejlődéséhez, mondta akkor az EURACTIV.com-nak.

 

Verhofstadt elmondta, annak érdekében, hogy a schengeni térség tovább éljen, az EU külső határain partiőrségre és határőrizetre van szükség, és természetesen a Frontexet javasolta, amely szerinte nagyon jó munkát végezhet ezen a területen.

A belga politikus szerint a vita közte és a magyar miniszterelnök között azért vált személyessé, mert a Fidesz azt akarja, hogy személyes legyen, és cáfolta, hogy gyűlölné Magyarországot.

A folyamatos ellenségkeresés határozta meg a Fidesz politikáját az elmúlt nyolc évben. Orbán leghangosabb európai parlamenti kritikusaként kiváló célpontja lehetek a propagandagépezetének

– fejtette ki.

Úgy véli, az EU nem sokat tehet, Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg és bízik benne, hogy ez be is fog következni.

 

Ezen belül az Európai Néppártnak pedig a következőt kellene tennie szerinte:

 

“Orbánt a politika trágyadombjára kell küldeni”.

Elhatárolódni Orbántól, és oda küldeni, ahova tartozik: a politika trágyadombjára, az új, populista barátaival együtt

– mondta.

 

A politikus arról is beszélt, hogy “a populisták megtalálják egymást, és könnyen szövetségre lépnek, még a közelgő európai választások előtt”, de a másik oldal is építi a saját, progresszív szövetségét, amely “azokat a szavazókat vonzza, akik egyre inkább átlátnak az olcsó jobboldali retorikán”. Úgy véli, az EU túl sokáig várt, hogy választ adjon; korábban és gyorsabban kellett volna eljári, de évekig nem volt meg ehhez a parlamenti többség.

A politikus azon a véleményen van, hogy a Brexit és Orbán, továbbá a lengyel jogállam eróziója összefüggenek egymással, mert azonos, nagyon leegyszerűsített megoldásokat kínálnak komplex társadalmi-gazdasági problémákra. Szerinte “Orbán Viktor számára az erős és egységes Európa a legnagyobb ellenség”.

Az interjú végén Verhofstadt Emmanuel Macront és Mark Ruttét dícsérte, és hangot adott annak, hogy a magyarországi Momentum Mozgalom is reális alternatívát kínál”, és erősítené az Európai Uniót.

Guy Verhofstadt véleményére reagált Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Szerinte Verhofstadt fröcsögve-gyűlölködve támadja a magyar miniszterelnököt és Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, nem akarnak bevándorlóországot Magyarországból. Véleménye szerint a belga politikus kereszténységről és demokráciáról prédikál, miközben ő maga testesíti meg a legnagyobb veszélyt ezekre az értékekre.

 

Guy Verhofstadt (Renew Europe) frakcióvezetője és az Európai Parlament alelnöke./Kép. europarl.europa.eu