Érdekes időzítés: Ma 87 éve szavazták meg Hitler teljhatalmát is

0

Az utóbbi napokban sokan párhuzamot vontak Orbán diktátor-törvénye, és a nácik 1933-as, úgynevezett felhatalmazási törvénye (Ermächtigungsgesetz) között, ami 1945-ben bekövetkezett haláláig teljhatalmú diktátort csinált Adolf Hitlerből. Persze Orbán nem Hitler, sokkal inkább tűnik valakinek, aki mintha még mindig abban a tévhitben élne, hogyha uralma alá hajtja Magyarországot, uralma alá hajthatja a világot is.

Megsúgjuk Orbánnak: ez sosem fog megtörténni.

Bármennyire is próbálja felülértékelni a saját jelentőségét, Magyarország mindig csak egy kis ország marad, Európa egy kevésbé jelentőségteljes szegletén. Talán ez a másik, ami hajtja Orbánt, a vágy, hogy bosszút álljon a magyarokon kisemberségük miatt, ami születésénél fogva őt is erre a sorsra ítélte. Orbánból sosem lesz Adolf Hitler, de még csak Vlagyimir Putyin sem, bármennyire is próbálja lemásolni a rendszerét.

Ez sajnos nem jelenti azt, hogy Magyarországon viszont ne tudna súlyos károkat okozni. Orbán már eddig is durván megerőszakolta a magyar néplelket, egymás ellen uszította, hergelte az embereket, 10 éven át mást sem csinált, mint elvetette közöttük a gyűlölet magvait.

most ennél is tovább akar lépni: úgy tűnik, formálisan is hitler hatalmára vágyik.

Orbánt eddig korlátozták a díszletek: bár már eddig is lényegében korlátlan hatalma volt, a liberális demokrácia díszleteit azért kénytelen volt megtartani. Gondoljunk csak bele, milyen szinten bosszanthatta ezt a hatalommániás embert, hogy nem kérkedhetett hatalmával, hiába volt évek óta teljhatalmú úr, kénytelen volt eljátszani a nyugati demokratát.

Ennek most vége: Orbán a mai napon úgy látszik, formálisan is bejelentkezett a diktátori címre (nehezen érthető, máskülönben miért ne adott volna törvényi garanciákat arra, hogy a veszélyhelyzet nem fog örökké tartani).

Elegáns dátumot választott:

1933-ban éppen ezen a napon, március 23-án fogadták el Hitler felhatalmazási törvényét.

87 évvel a náci vezér után most Orbán Viktor is úgy döntött, kilép a függöny mögül, és odáll a tömeggyilkos elődök szégyenteljes történelmi színpadára.

Egy lehetőségünk maradt: bízunk az ellenzékünkben, és aláírjuk a petíciót, amit a civiljeink indítottak, és amihez fél nap alatt tízezrek csatlakoztak. Illetve talán van egy másik is:

“amint lecsengett a járvány, mind kimegyünk a Kossuth térre, és megmutatjuk Orbánnak, hogy Magyarország nemcsak Rákosi népe, de Kossuthé, Petőfié és Széchenyi Istváné is.”

Mutassuk meg neki, hogy korai lenne még temetni Magyarországot.

Írjuk alá a petíciót a szabad.ahang.hu weboldalon.