Erős szavakkal tiltakoznak neves művészek a Fidesz terve ellen!

0

Videóban állt ki tizenegy ismert művész az ellen a törvényjavaslat ellen, amely teljesen átszabná a magyar kulturális élet működését. A Katona József Színház által közzétett videóban szerepel több színházigazgató, színész és rendező is: Pintér Béla, Nagy Zsolt, Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Kováts Adél, Pogány Judit, Gálffi László, Bálint András, Mácsai Pál, Ónodi Eszter és Péterfy Bori.

A művészek azért tiltakoznak, mert szerintük

„a kormány által készített törvényjavaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját. A javaslat többek között beszántaná a Nemzeti Kulturális Alapot, megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát.
Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki”.

Együtt tiltakoznak a színészek és a nézők az új kulturális törvény ellen.

Az utóbbi napokban színházi előadásokon és koncerteken is tiltakoztak a törvényjavaslat ellen, amit a kormánypártok a Gothár Péter-féle zaklatási ügyre hivatkozva akarnak megszavazni. Ugyanakkor sem a tövényszöveg, sem a hivatalos indoklása, sem a kommunikációs útmutatója nem említi sem Gothárt, sem más zaklatási ügyeket.

Hétfő estére a Katona József Színház tüntetést szervez, ahol Fullajtár Andrea, Barda Beáta, Farkas Franciska, Mácsai Pál, Pintér Béla és Karácsony Gergely is beszélni fog.