Erőszakos szexuális fajtalankodás…

0

Az Országgyűlés honvédelmi bizottsága hétfőn zárt ülésén tárgyalta a debreceni honvédiskolában történt erőszak ügyét, amit a hvg.hu tárt fel. Utána ennek valóságát megerősítették, de az iskolaigazgató meghallgatását és a többi részletet 10 évre titkosították. Kósa Lajos próbálta magyarázni az iskola fenntartója, a Honvédelmi Minisztérium számára érzékeny ügyet, és nem mondta meg, miért csak akkor tett feljelentést a tárca, amikor lapunk kiderítette, mi történt a kollégiumban. Abban érthetően teljes volt az egyetértés a kormánypárti és ellenzéki tagok között, hogy minden hasonló erőszak elítélendő.

A hvg.hu hozta nyilvánosságra július elején, hogy a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola tizenéves diákjai egymás lefogásával, lekötözésével szórakoztak, ami egy éjszaka annyira elfajult, hogy szexuális fajtalanságba torkollt. A május 6-án történt bántalmazásról az állami iskola egyáltalán nem értesítette a hatóságokat, csak amikor rákérdeztünk, hogyan tussolhatták el a bűncselekmény gyanúját felvető ügyet.

A cikk alapján az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága is tájékozódott az ügyben, Varga-Damm Andrea, a testület jobbikos alelnöke kezdeményezte, hogy a történteket vegyék napirendre a hétfői ülésükön, ami zártan zajlott. A zárt ülést Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke – debreceni országgyűlési képviselő – kezdeményezte az érintett fiatalkorúak személyiségi jogaira, valamint a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel.

Kósa: a tanulók nem katonák

A parlamenti bizottság az MTI tudósítása szerint „egyöntetűen elítélték a kollégiumban történt erőszakos cselekményt”. A Kratochvil Károly Honvéd Középiskolának a Honvédelmi Minisztérium (HM) a fenntartója, de a beszámoló szerint Kósa az ülés után igyekezett távolítani a történteket Benkő Tibor tárcájától, mondván: a katonai szakközépiskolába járó diákok nem katonák, nincsenek hadrendben, a minisztérium csak fenntartója az iskolának. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy semmi ilyet nem szabad eltűrni, a legpéldásabban fel kell lépni ellene.

Információink szerint az ülésen meghallgatták a középiskola igazgatóját, Berkecz Gábort, aki a hvg.hu-nak korábban megerősítette a cselekményt, azzal, hogy emiatt 5 diákot távolítottak el az intézményből. Kósa elmondása szerint az igazgató a hétfői bizottsági ülésen arról számolt be, hogy „átszervezéseket kezdeményezett az intézményben és fokozott figyelmet fordít arra, hogy a hasonló eseményeket megelőzzék”.

Kósa azt is hangsúlyozta, hogy a minisztérium feljelentést tett a rendőrségen, de képviselőtársához, Németh Szilárdhoz hasonlóan nem tért ki arra, vajon miért csak azután, hogy hónapokkal később firtatni kezdtük az ügyet.

Igaz, amit írtunk, de titkos, amire jutottak

A bizottság a nyomozás lezárultával dönt arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre.

Varga-Damm Andrea a bizottság ülése után elmondta: tíz évre titkosították az elhangzottakat, ugyanakkor azt megerősítette, hogy igaz, ami cikkünkben megjelent. Az eset után fontos, hogy ezeket a kérdéseket alaposan, felelősségteljesen kezeljék – jelentette ki. Nincs garancia arra, hogy ilyen eset nem fordulhat elő még egyszer, a fiatalokkal máshogy kell bánni, hogy a hasonló eseteket elkerüljék – tette hozzá.

Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint egyetértettek abban, hogy az ilyen esetekkel szemben zéró tolerancia szükséges. A szocialista bizottsági tag beszélt arról is, hogy az volt az “érzése”, hogy megpróbálták eltussolni az ügyet. Viszont az érintettek döntő többségét eltávolították az intézményből, és a nevelők körében is volt felelősségre vonás.

A DK-s Vadai Ágnes szerint “nem túl gyorsan” folytatták le a fegyelmi eljárást, és azt javasolta, hogy a minisztérium indítson programot a megelőzés érdekében, és segítsék az eset áldozatát.

Forrás: Szeretlek Egerszeg/facebook