És ha Orbánról lesz kínos felvétel?!

ÉS HA ORBÁNRÓL LESZ KÍNOS FELVÉTEL?

Éles szavakkal ítélt el engem két kormánypárti honlap – a kontra.hu és a 888.hu – , amikor két tévé – szereplésemben is felhívtam a figyelmet arra, hogy bár mostanában az ellenzék veresége tűnik valószínűbbnek, de a 2004-es spanyolországi terrortámadás is bizonyítja, hogy váratlan fordulatok megfordíthatják egy parlamenti választás várt eredményét.

A felhevült indulat azért fura, mert más példa is van a politikai fordulatra: a 2002-es németországi választást alapvetően az fordította a hivatalban lévő Gerhard Schröder kancellár javára, hogy a váratlan árvízkatasztrófa kezelésében őt, illetve koalíciós kormányát ítélte meg kompetensebbnek az ország közvéleménye. Frissebb példa Bojko Boriszov egykori bolgár kormányfő botránya, akiről titokban készült , majd nyilvánosságra hozott kínos felvételek is hozzájárultak népszerűsége és tekintélye csökkenéséhez.

Ja, hogy Orbán Viktort is fenyegeti ez a veszély? Lehet, hogy a választási kampányban a kormányfőről vagy főbb fideszes politikusról nyilvánosságra fognak kerülni kínos fotók, felvételek,információk, amelyek megváltoztathatják a választók egy részének hangulatát. Persze, lehet, hogy ilyen nem lesz, Simicska sem dobta le az “atombombáját” a 2018-as választások előtt.

Hogy egy választási kampányfolyamatban esetleg bekövetkező váratlan fordulatot miért nem szabad még megemlíteni sem, komolyan nem értem. Illetve,nagyon is értem: meg kell szolgálni azt a kenyeret, amelyet a NER tenyeréből lehet eszegetni és abból nagyra hízni.

 

Szerző. Nagy Attila Tibor, politológus