És jön a házi úrirend kialakítása?

1

Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes törvénymódosítást nyújtott be tegnap a Parlamentben, amelyet ha elfogad az Országgyűlés, az alaposan megváltoztatja a Nemzeti Eszközkezelőhöz (NET) került lakások értékesítését.

A jelenlegi szabályok szerint az eszközkezelő úgy értékesítheti a tulajdonába került és megüresedett lakásokat, ha azt nyilvános pályázaton, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverési felületén meghirdeti. Ha a miniszterelnök-helyettes törvényjavaslata átmegy, akkor eltűnnek a nyilvános árverésről szóló előírások. Az eszközkezelőnek az üres ingatlanokat „közcélú hasznosítás érdekében” a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) kellene átadnia. Azénpénzem.hu korábban azt írta, az sem világos, mit takar „a közcélú hasznosítás” és érdekes a vagyonkezeléssel kapcsolatos szerződés részleges megszüntetése. Semjén Zsolt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) azzal indokolt, hogy:

egyes, megüresedett lakóingatlanok hatékony közcélú hasznosítása érdekében indokolttá vált, hogy az ingatlanok felett tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. átvehesse az érintett ingatlanokat, a vagyonkezelési szerződés részleges megszüntetése mellett.

A szakportál szerint a „részleges” megszűnés – a jogszabályok böngészése alapján – azt jelentheti, hogy a NET későbbi bérlők kijelölésére vonatkozó jogosítványát megvonnák,

az állam annak és úgy adhatná oda a lakást, ahogy akarja.

Ez nagy visszalépés, hiszen most az eszközkezelővel lakásbérleti viszonyban állók és a szociálisan rászorulók pályázhatnak az üresen álló NET-es lakásokra.