EU: Csak feltételekkel és ellenőrzéssel adnának pénzt Magyarországnak

0

Ha a koronavírussal kapcsolatos támogatási pénzek feltételek és ellenőrzés nélkül kerülnek Magyarországra, nagyon valószínű, hogy nem jutnak el azokhoz, akiknek “valóban szükségük van erre”

– fejezte ki aggodalmát a Die Welt konzervatív német lapnak Daniel Freund, a német zöldek EP-képviselője, a költségvetési ellenőrzési bizottság tagja.

Az „Orbán a hatalmát szinte kizárólag uniós pénzre építi” címmel közölt interjúban Freund azt is mondta, hogy „tulajdonképpen a bizottságnak már most le kellene állítania a magyar kormányon átfolyó kifizetéseket”, de például a civileken keresztül jöhetnének a pénzek. Most jó alkalom lenne arra, hogy a magyar kormányt rákényszerítsék az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra.

„Most nem szabad további ellenőrzés nélkül osztogatni a pénzt, azt a 37 milliárd eurós segélycsomagot sem, amelyet a bizottság összeállított”

– kezdte mondandóját Freud, aki szerint a koronavírus-válság egyenesen azt váltja ki, hogy a pénzt ellenőrizetlenül osszák.

A vállalatoknak és a polgároknak sürgős segítségre van szükségük, a politika kész is erre reagálni, időt rabló ellenőrzések nélkül pénzt adni, de ez megnyitja a visszaélések lehetőségét. Ellenőrzésnek pedig lennie kell, és Brüsszelnek most egyenesen morális kötelessége, hogy ellenőrizze a pénz áramlását – szögezte le Freund.

A képviselőt leginkább Magyarország aggasztja, ahol Orbán Viktor már eddig is előszeretettel csorgatta az uniós pénzeket a hozzá hűségesek zsebébe, és így biztosítja a hatalmát, amelyet szinte kizárólag uniós pénzre építi. Ha a koronavírussal kapcsolatos összegek feltételek és ellenőrzés nélkül kerül Magyarországra, nagyon valószínű, hogy a segélyek nem jutnak el azokhoz, akiknek valóban szükségük van erre. A nemrég életbe lépett felhatalmazási törvény csak súlyosbítja a problémát.

Magyarország és Lengyelország az uniós támogatások két legnagyobb nettó kedvezményezettje, az előbbi az egy főre jutó támogatásban. Ezért előre látható, hogy ez a két állam profitál majd a legtöbbet a már megszavazott koronavírus-segélyekből. Az aktuális törvények következtében, legalábbis Magyarországon nő a veszélye annak, hogy a pénzek a kleptokraták zsebében tűnnek el, így az EU a feltétel nélküli kifizetésekkel csak az autokrata hatalmi struktúrák további bebetonozását segítené elő, márpedig a segélyek nem védelmezhetik Orbán nepotizmusát.

Freund szerint azonban nem szabad elzárni a pénzcsapot, a lakosságot feltétlenül támogatni kell. „A bizottságnak vannak irányvonalai, hogy miként lehet uniós pénzeket közvetlenül a felhasználóknak kifizetni, például Magyarországon tevékenykedő segélyszervezeteknek. És a bizottság ad máris így pénzt, hogy az ne Orbán kezébe kerüljön. Ezeket az eszközöket a bizottság a koronavírus-válságban erősebben használhatná.”

Vannak olyan pénzek is, mint például a részmunkaidős fizetések támogatása, amelyeknek feltétlenül a kormányon át kell menniük, de ezeket a bizottság feltételekhez kötheti. A szabályok azt írják elő, hogy a strukturális alapokból származó kifizetéseket fel lehet függeszteni, ha hiányos az eszközök elosztásának és felhasználásának ellenőrzése. Más szóval, ha egy országban nincs működőképes ellenőrzési rendszer, parlament, és az adott ország nem tartja be a jogállamiság alapvető elveit, mint a független bíróságok, akkor pénz sincs.

Tulajdonképpen a bizottságnak már most le kellene állítania a Budapestre irányuló kifizetéseket. Ez még csak nem is lenne precedens, a bizottság minden jel szerint, már többször vizsgálta ezt a lehetőséget.

Most a helyzet lényegesen rosszabb, és ezért Johannes Hahn költségvetési biztosnak komolyra kell fordítani a szót. A legkevesebb, amit a bizottság megtehet, hogy biztosítsa, hogy az Európai Ügyészség ellenőrizze a koronavírus-segélyek felhasználását, és csalási ügyekben nyomozzon.

Magyarország még nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, így a testület ott nem is tud nyomozni, de most itt lenne az alkalom, hogy az EU rábírja Budapestet az ügyészség elfogadására – mondta Freund.

Végül leszögezte:

„a Magyarországnak szóló kifizetések csökkentése nem öncél: az EU-ban demokratikus viszonyokat akarunk. Végső soron Orbán Viktor maga gondoskodhat arról, hogy a pénzek megbízhatóan folyjanak: csak a demokráciához és a joghoz kell tartani magát”.

via. welt.de