EU EMA gyógyszer engedélyező bizottság: Magyarország nem vehet az orosz vakcinákból!

Tegnap jelentette be Szijjártó Péter fideszes külügyminiszter a Facebookon, hogy tíz dózisnyi minta érkezik Magyarországra az orosz vakcinából.

Ezeket a hivatalos laboratóriumokban vizsgálják majd meg, és a tesztek eredménye dönti el, hogy vásárol-e Magyarország az oltóanyagból.

Korábban Szijjártó a vakcina esetleges magyarországi gyártásának megindítását is meglebegtette.

Az orosz vakcina Magyarországra érkezése ugyanakkor konfliktusokat okozhat Brüsszellel. Az Európai Bizottság egy egészségügyi képviselője a Reutersnek azt mondta, felmerül a kérdés, hogy egy tagállam beadna-e egy olyan oltást a polgárainak, amit nem ellenőrzött az EMA, az Unió gyógyszereket engedélyeztető szerve.

Az EU-s tisztségviselő szerint sokkal kevesebb ember akarja majd beoltatni magát, ha úgy érzik, nem bízhatnak a kapott vakcinában, mert az nem ment át a megfelelő engedélyeztetésen.

Az Euronews friss kutatása szerint a magyar lakosság mindössze 17 százaléka biztos abban, hogy beoltatná magát a koronavírus ellen, az orosz oltóanyagban pedig csak 7 százalék bízna meg.

Közvéleménykutatás: A magyar lakosság nagyrésze nem kér az orosz és a kínai vakcinából

Európai Bizottság: nem kaphatnak orosz COVID-vakcinát a magyarok

Rendkívüli hír: Súlyos mellékhatása van a kínai vakcinának amiből Szijjártó is rendelt

 

A magyar kormány nem válaszolt arra a kérdésre, hogy maga engedélyeztetné az orosz vakcinát, vagy az EU által előírt szabályozás szerint, az EMA-n keresztül. A kérdést Guido Rasi, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az Európai Gazdasági Kabinetjének vezetője tette fel.

Csütörtöki online sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely bejelentette, hogy Magyarország mintegy 12 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot kötött le, három gyártónál. Ez a beszerzés független attól, hogy Magyarország az orosz és a kínai vakcina iránt is érdeklődik.

Gulyás szerint a kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzék, ezért mindenkivel tárgyalnak, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud.

Via. Reuters