Euronews: A kormány az erdőkbe üldözi a hajléktalanokat, hogy ott fagyjanak halálra!

0

A szabályok újak, a problémák viszont a régiek. A hatalmas fagyok és főként a karácsony közeledtével, egyre többen foglalkoznak a rászorulókkal. Az év ezen időszakában mindenkinek jobban megnyílik a pénztárcája, a civilszervezetek raktárai megtelnek adományokkal és egymást érik az ételosztások.

Mindezek viszont csak felületes megoldások egy egyre mélyülő problémára. Ismerjük, utáljuk, megszoktuk Stábunk úgy döntött, hogy a nagy mínuszok beköszöntével körülnéz a Blaha Lujza téri aluljáróban. Bármennyire szomorú, mégis köztudott, hogy a szegények, gyengék és kirekesztettek itt húzzák meg magukat a legszívesebben. Sokan járnak erre, de a több ezer munkába sietőnek fel sem tűnik már az ijesztő helyzet. 10 perc alatt beszéltünk a gyógyszerére gyűjtő amputált lábú úrral, láttunk fiatalokat kábítószer hatása alatt fetrengeni a mozgólépcső tetején és kínáltak meg minket különböző műanyag palackos italokkal.

Egy viszont mindenkiben közös volt:

“a félelem.”

Ezt Gyula mesélte, aki egész életében szakács volt, de a válság alatt elveszítette állását és azóta nem tud kitörni a hajléktalanságból. Megmutatta, hogy régen hol volt a matraca, de mióta az alkotmánymódosítás miatt elvették a hatóságok, csak egy vascsövön tud kuporogni az aluljáróban. Kizárólag annyi tulajdona lehet, amennyit magával tud cipelni. És ezzel nincsen egyedül.

November végéig már 8-an fagytak halálra Budapest utcáin, pedig a tél még csak nemrég kezdődött el. Hová lettek a hajléktalanok? A most 30 éves Menhely Alapítvány igazgatója szerint bőven vannak még helyek az átmeneti szállásokon, de a szellemi, vagy testi fogyatékossággal élők különleges ellátásra szorulnak. Márpedig ők vannak többen. Így viszont a rendőrök sem tehetnek semmit, hiszen csak azok ellen emelhetnek vádat, akiknek van esélyük valahová bekerülni.

Így marad a felesleges igazoltatás, vegzálás és megbélyegzés. Egy év alatt bebizonyosodott, hogy a nincstelenséget nem lehet büntetni. – Nekünk minden novemberben elkezdődik a téli krízisidőszak, ennek megfelelően megnyílnak a plusz férőhelyek, illetve 24 órában indul a krízisautó és az utcákon is keressük a rászorulókat – magyarázta Aknai Zoltán hozzátéve, hogy az Alkotmány Bíróság döntése után sokan a főváros környéki erdőkben, barlangokban húzták meg magukat. A szociális munkások viszont így nem tudják, hogy kinek és mikor van szüksége segítségre. Csak a civilekre számíthatnak A karácsony közeledtével egyre több civilszervezet tart adománygyűjtéseket. A Budapest Bike Maffia az emberi jogok világnapjára, azaz jövő keddre időzítette a Holland Nagykövetséggel közös ételosztását, amibe bárki bekapcsolódhat.

Havasi Zoltán alapító, aki nemrég Karácsony Gergely főpolgármestertől vehette át Budapest kulcsát elmondta: fontos, hogy az emberek ne féljenek a hajléktalanoktól, hanem ismerjék meg őket.

A Budapest Intézet nemrég kiszámolta, hogy egy letartóztatás 46 ezer forintba kerül, annyiba, mint egy hónapnyi menedék. Ha viszont valakire a maximumot, vagyis 60 napos elzárást szabnak ki, 449 ezer forintba kerül az államnak.

Ennyiből pedig akár egy évig is el lehetne szállásolni.