Euronews: A litván külügyminiszter javaslata a magyar olajvétó feloldására – Ukrajna zárja el a vezetéket!

Súlyos javaslatot tett a litván külügyminiszter az unió Külügyi Tanácsának brüsszeli ülése előtt. Gabrieliusz Landsbergisz szerint Ukrajna is elzárhatná a területén áthaladó orosz olajvezetéket, ezzel egycsapásra megoldódna a magyar vétó ügye az olajembargó ügyében. Szerinte most Magyarország túszul ejti az egész uniót az ellenkezésével. Szijjártó Péter válaszában lényegében hazugsággal vádolta meg kollégáját.

Kemény litván-magyar külügyminiszteri összecsapás volt Brüsszelben, ahol a miniszterek az unió hatodik szankciós csomagjáról vitáznak. Ennek a javaslatnak a része az is, hogy az unió megtiltsa az Oroszországból érkező olaj behozatalát. Ezt a lépést Magyarország ellenzi és vétóval fenyeget. A magyar gazdaság számára ez egy atombombával érne fel Orbán Viktor miniszterelnök szerint.

A litván külügyminiszter szerint viszont a magyar álláspont miatt az egész unió megrekedt. “Az egész blokkot túszul ejti egyetlen tagállam, amely nem segít a konszenzus megtalálásában” – fogalmazott Gabrieliusz Landsbergisz.

Magyarország nevét ugyan nem mondta ki a miniszter, de egyértelműen Budapestnek címezte a kritikáját. Landsbergisz egy újságírói kérdésre a megoldási javaslatát is ismertette: egyszerűen rendezhető  magyar vétó kérdése akkor, ha Ukrajna leválik az orosz energiaimportról.

“Megoldás lehet az is, ha segítjük Ukrajna leválását az orosz olajról és gáztól. Hiszen tudjuk, hogy az a tagállam, amely nem segíti a konszenzus elérését, függ az Ukrajnán átmenő szállításoktól.”

Ha az Ukrajnán átmenő tranzit leállna, az egyszerre és teljes egészében megoldaná a szankciók kérdését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben kormánypárti újságíróknak tartott tájékoztatóján válaszolt a litván miniszternek. Azt mondta, nem érti a litván politikus rendszeres kritikáit, és az, hogy Magyarország túszul ejtené az Európai Uniót hazugság.

Az energiahordozókat szállító vezetékek elzárásával való fenyegetőzés Szijjártó Péter szerint elfogadhatatlan, a politikus közölte, reméli, ilyesmire nem kerül majd sor.