Euronews: Kitálalt a hírhedt orosz árnyékhadsereg korábbi zsoldosa

Először szólalt meg egy volt zsoltos a hírhedt Wagner-csoportból. A férfi az ultratitkos milícia tagja volt, amelyet Vlagyimir Putyin magánhadseregeként emlegetnek, holott Oroszországban hivatalosan nem is ismerik el a létezését.

Marat Gabidullin 48 évesen a börtönben hallott először az alakulatról. Gyilkosságért ült, emiatt az orosz hadseregben nem szolgálhatott tovább, de a zsoldosseregben a büntetett előélet nem számított.

„Többet kerestünk mint az orosz átlag, és amikor bevetésen voltunk, olyan bérünk volt, mint egy szenior menedzsernek, több mint 3 ezer euró”

 

– idézi az Euronews a férfi szavait, aki a francia állami televíziónak nyilatkozott.

 

„Etikai kódexről szó sem volt, kizárólag a katonai célok számítottak. A Wagner-csoport hivatalosan nem létezik, az oroszok tudják, hogy őket soha nem vonják felelősségre az akcióikért”

 

– fogalmazott Gabidullin.

 

A férfi azt is hozzátette, hogy más különítményekhez képest voltak „kiskapuk”, a parancsnokok szabad kezet kaptak, és sokkal kevésbé voltak aggályaik, mint például neki.

„Nem voltak törvények vagy morális megfontolások. A cél mindig szentesítette az eszközt, függetlenül attól, hogy milyen veszteségekkel járt”
– mondta.

A volt zsoldos könyvet írt az orosz árnyékhadseregben átéltekről.

Őt 2015-ben a Donbászba, utána pedig Szíriába küldték.

Az ukrán frontokon állítólag több tucatnyian haltak meg a Wagner-csoport tagjai közül.

A hivatalos orosz statisztikákban a számuk soha nem fog megjelenni.