Euronews: NATO beavatkozást kér Lengyelország miután Lukasenka lövöldöztetni kezdett a lengyel-belarusz határon

Lengyelország és két balti állam, Lettország és Litvánia felszólította a NATO-t, hogy tegyen konkrét lépéseket a Belorusszal közös határán kialakult menekültválság megoldására – írja az Euronews.

 

A három ország kilátásba helyezte, hogy a NATO alapokmányának 4. cikke szerinti konzultációt kezdeményez, mert területi integritásuk, politikai függetlenségük vagy biztonságuk forog kockán.

A segélyszervezetek egyre súlyosabb humanitárius válságra figyelmeztetnek, mivel több ezer menedékkérő – főleg Irakból és Szíriából – zsúfolódott össze a határ mentén lévő táborokban a zord hidegben.

„Nincs élelmünk, nincs vizünk”

 

– meséli a szíriai Khader.

 

„ Azt hittük 2 nap alatt átjutunk, 2 üveg ivóvizet hoztunk. Ennek már 22 napja. Egy napra elég ennyi víz. Aztán van, hogy egy kortyot sem tudunk egész nap. Sok minden történt velünk… Elfogyott az élelmünk, eltűnt a sátrunk, a hálózsákjaink, elfogyott az erőnk… Itt ragadtunk az erdőben a mínusz 2 fokos éjszakákon.”

Lengyelország és két balti állam, Lettország és Litvánia felszólította a NATO-t, hogy tegyen konkrét lépéseket a Belorusszal közös határán kialakult menekültválság megoldására./Kép. PAP

 

 

A belorusz állami televízió olyan felvételeket publikált, hogy a Vöröskereszt korlátozott mennyiségű élelmiszert és ivóvizet oszt szét főként nőknek és gyerekeknek.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt azzal vádolják, hogy a közel-keletiek tízezreit bátorítja, sőt utaztatja az Európai Unió határaira válaszul, amiért az Unió szankciókat alkalmazott a tavalyi belarusz elnökválasztást követő tüntetések résztvevővel szemben alkalmazott brutális fellépése miatt.

Belarusz járőrök nyitottak tüzet a határvédő lengyel katonákra a lengyel–belarusz határon – számolt be róla a Polskie Radio.

Anna Michalska, a határőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint személyi sérülés nem történt, s nem zárta ki, hogy szándékosan mellélőttek a delikvensek, esetleg vaktöltényt használtak, azonban hozzátette, hogy

EGYRE TÖBB HASONLÓ PROVOKÁCIÓ ÉSZLELHETŐ A BELARUSZ FÉL RÉSZÉRŐL.

 

 

A határon lévő bevándorlók helyzetére vonatkozóan a szóvivő arról számolt be, hogy 14 embert, köztük nyolc gyermeket és hat felnőttet kórházba kellett szállítani.

A gyerekek közül négyen tüdőgyulladásban szenvedtek, közülük kettőnél agyi bénulást, egynél pedig koronavírus-fertőzést is megállapítottak.

Egy török cukorbeteg fiút is találtak, ő is kórházban van.

 

Lengyel katonák sorakoznak a határ másik oldalán./Kép. TVN24

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő múlthét szerdán megjegyezte, hogy Lengyelország a kérdésben az Európai Unió teljes támogatását élvezi.

Litvániához, Lettországhoz és Észtországhoz hasonlóan Lengyelország is egyfajta hibrid háborúként tekint az Alekszandr Lukasenko belarusz elnök által szervezett bevándorlási hullámra.

Masszív puskaropogás hallható azon a videón, amelyet a lengyel védelmi minisztérium tett közzé Twitteren.

A hvg.hu által észrevett bejegyzés szerint valószínűleg vaktöltényes provokáció történt.

Íme a videó:

 

 

A kuźnicai lengyel határátkelőhöz bevándorlók tömege érkezik, ahol szögesdrót és a lengyel határőrség igyekszik elállni az utat.

A határállomást helikopterekkel és drónokkal figyelik a magasból.

A lengyel védelmi minisztérium beszámolója szerint az ideiglenes sátortábor kiürült, a belarusz egyenruhások a határállomáshoz kísérték a tömeget.

 

A lengyel határ ostromára készítik fel a migránsokat?

 

 

Stanisław Żaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője szerint a belarusz katonák vélhetően a határ áttörésére fogják provokálni az embereket. 

Semmi nem igazolhatja nők és gyermekek szenvedését! Engedjétek szabadon őket! Szomszédok! Belaruszok! Kérjük, térjetek magatokhoz!

– szól az üzenet a határ másik oldalának címezve.

 

 

 

 

 

Eközben a BelTa belarusz állami hírügynökség némileg cinikus módon a lengyel hatóságok aránytalan fellépését igyekszik hangsúlyozni az állításuk szerint békés jövevényekkel szemben.

Ezeknek az embereknek nincs fegyverük. Ezek menekültek! Békés emberek. Vízágyút, állig felfegyverzett katonákat, szögesdrótot vetnek be ellenük

– írták a Telegramon közzétett képes bejegyzésükben.

 

A poszt láttán néhány embernek a közösségi médiában déjà vu érzése támadt, és a BelTa által mellékelt képeket kicserélte a tavaly augusztusi, igen jó eséllyel elcsalt belarusz elnökválasztás után kibontakozott tüntetéshullámon tapasztalt hatósági megtorlásokról készült fotókra.

 

Források.: olkt.net, PAP Hírügynökség, BelTa, Radio Polska, TVN24, Euronews.