Euronews: Szünetel a Barátság: napok óta nem jön orosz kőolaj Magyarországra

Napok óta nem jön olaj a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó szakaszán – írja a Reuters. Az orosz fél az ukrán tranzitdíjakkal kapcsolatos problémákra hivatkozik. A  Mol megerősítette: több hétre elegendő tartalék van olajból az országban.

Ukrajna augusztus 4-e óta felfüggesztette az orosz kőolaj szállítását Dél-Európába, mert a nyugati szankciók miatt nem kapott tranzitdíjat Moszkvától – közölte kedden az orosz olajvezeték-monopólium, a Transznyeft.

A cég szerint bár július 22-én teljesítették az augusztusi olajtranzitra vonatkozó kifizetéseket az ukrán vezetékeket üzemeltető Ukrtransnafta részére, de az utalás az uniós korlátozások miatt nem érkezett be, a pénzt július 28-án visszaküldték.

A Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül Oroszország általában napi 250 ezer hordónyi olajat szállít Magyarországra, Szlovákiába és a Cseh Köztársaságba.

Ez az a három ország, amely az EU-s olajembargó ellenére is vehetne vezetékes orosz olajat,

Az olajszállítás leállásának hírére a Mol részvényeinek árfolyama beszakadt a Budapesti Értéktőzsdén, az olajcég papírjait a reggeli nyitóértékhez képest 5,3 százalékkal alacsonyabb szinten jegyzik – írja a hvg-hu.

Az olajcég – amelynek százhalombattai finomítója 60 százalékban az Oroszországból érkező olajat használja fel – a lap megkeresésére megerősítette a leállást, és azt közölte:

Bár a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is.

A magyar olajvállalat tehát átvállalná az oroszok által fizetendő tranzitdíjat annak érdekében, hogy Magyarországon az ellátás biztosítható legyen.

Oroszország eddig a gázszállítást korlátozta számos EU-tagországba, hivatkozva az Északi Áramlat-1 gázvezeték turbinájának karbantartásával kapcsolatos problémákra, valamint a Moszkva által “barátságtalannak” minősített egyes vevőkkel szembeni szankciókra.