Euronews: Több koronavírus-mutáció terjed Magyarországon az Eucharisztikus Kongresszus idején, ezért nagyon kockázatos a megtartása

Vasárnap kezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten. A rendezvény idején a koronavírus több variánsa is terjed Magyarországon. A mű variáns jelenleg főként Dél-Amerikában mutatható ki. Feltételezhető, hogy ellenállhat a vakcináknak. Az eseményre Dél-Amerikából is érkeznek résztvevők Magyarországra.

Magyarország 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel.
A keresztény világ egyik legfontosabb eseményeként emlegetik a programsorozatot, mondja Fábry Kornél főtitkár:
Fábry Kornél főtitkár

“Ez egy nagy hagyományú ünnepély, ahol Jézus van a középpontban. A XIX. század végén egy egyszerű asszony indította el egy zarándoklattal, és ebből lett egy nemzetközi, nagy találkozó.”

 

Az eucharisztia szó egyszerre jelent szentmisét, az utolsó vacsorát megjelenítő cselekményt és az Oltáriszentséget, a szentmisén – a katolikus egyház tanítása szerint – Jézus Krisztus testévé és vérévé átváltoztatott kenyeret és bort.

A rendezvénysorozat kiemelt programja a Kossuth téren jövő szombat délután bemutatandó szentmise, amely után a hívek gyertyás menetben vonulnak majd a Hősök terére.

 

Magyar Ádám, Az Euronews tudósítója:

 

“A téren most még nagy a készülődés, de vasárnapra, a nyitómisére a szervezők már 50 ezer embert várnak. Egy héttel később, Ferenc pápa érkezésekor 100 ezren is itt lehetnek.”

 

A budapesti eseménysorozatra a világ minden kontinenséről érkeznek hívek, egy héten át több helyszínen találkoznak. Magyarországon a koronavírus delta variánsa mellett más mutációk is terjednek, hívja fel a figyelmet Rusvai Miklós virulógus:

 

“Ilyenkor új vírusvariánsok is megjelenhetnek. Magyarországon az eddigi vizsgálatok szerint már jelenleg is nagy a vírusvariánsok száma.”

 

A mű variáns terjedése Dél-Amerikában figyelhető meg leginkább. Ez az a mutáció, amiről feltételezik, hogy nem hatásosak ellene a vakcinák.

Az eucharisztikus kongresszusra Dél-Amerikából is érkeznek résztvevők Magyarországra.