Európa Bajnokság 2021 – Minden egy helyen

Folyamatosan frissülő cikk!


Finn-dán meccs

A dán válogatott 29 éves játékosa, Cristian Eriksen a Dánia-Finnország Európa-bajnoki meccsen esett össze a pályán. Újraélesztették, percekig nem lehetett tudni, hogy mi van vele. Hivatalosan továbbra sincs információ az állapotáról, az AFP ugyanakkor kiadott egy képet, amin látszik, hogy az újraélesztés után a középpályás magánál volt.

 

Kezdetek:

Június 11-én kezdetét veszi az eredetileg 2020-ra kiírt Európa-bajnokság, amelyen a magyar labdarúgó-válogatott bitangerős csoportban mutathatja meg magát a világnak. Ennek kapcsán most összegyűjtöttünk mindent, amit a részben budapesti rendezésű viadalról tudni érdemes.

Növekvő létszám, sosem látott rendezői mennyiség

Ez lesz a 16. kontinensviadal, eddig háromszor, 2000-ben (Belgium, Hollandia), 2008-ban (Ausztria, Svájc) és 2012-ben (Lengyelország, Ukrajna) fordult elő, hogy egynél több ország rendezzen, most viszont óriásit lépett előre az európai szövetség: 11 tagország 11 városában lesznek mérkőzések – és ez még csak nem is éri el az eredeti tervek szerinti (13/13) mennyiséget vagy az első változtatás utáni 12/12-t, amit áprilisban kellett módosítani.

KAPCSOLÓDÓ
Döntött az UEFA, ezekben a városokban nem lesz Eb-meccs!

Az 1960 és 1976 között fennálló négycsapatos formátum után a következő négy kiírásban nyolc, 1996 és 2012 között pedig már 16 gárda képviselhette magát. A 2016-os franciaországi rendezvényen jött a következő újítás, ekkor már 24-re bővült a mezőny, ennek egyik haszonélvezőjeként a magyar válogatott 1972 után először jutott ki az Európa-bajnokságra – és jutott a végső győztes Portugáliát is megelőzve csoportelsőként a nyolcaddöntőig.

Advertisement

Négy meccs a Puskás Arénában, londoni végjáték

Hét város és hat ország debütál rendezőként, a spanyoloknál Sevillában nem volt mérkőzés az 1964-es viadalon, Azerbajdzsán (Baku), Dánia (Koppenhága), Magyarország (Budapest), Oroszország (Szentpétervár), Románia (Bukarest) és Skócia (Glasgow) pedig még egyáltalán nem volt házigazda kontinensviadalon.

A június 11-i nyitó mérkőzést a római Stadio Olimpicóban Olaszország és Törökország játssza le, az első Eb hatvanadik évfordulójára tervezett viadal végjátékának, az elődöntőnek és a döntőnek a londoni Wembley ad helyszínt, ahogyan az 1996-os rendezvény során is.

 

 

Londonban Brüsszel visszaléptetése miatt az eredetileg három belgiumi csoportmeccset és egy nyolcaddöntős összecsapást is megrendezik, valamint a dublini visszalépés miatt még egy nyolcaddöntőt, így pedig összesen nyolc találkozót vívnak meg Angliában.

A másik haszonélvezője a váltásoknak Szentpétervár lett, ahol az eredetileg dublini három csoportmeccset is megrendezik a saját hárommal, illetve az egyik negyeddöntővel, így összesen hét találkozót rendeznek az orosz városban. A belgiumi helyszínt a stadion készületeinek csúszása miatt kellett törölni, az írországit pedig azért, mert nem tudták garantálni, hogy nézők előtt játszhassanak a csapatok.

Volt még egy váltás áprilisban, Bilbaóban ugyancsak nem garantálni, hogy nem zárt kapuk mögött rendeznének, így Spanyolországon belül végül – ahogy fentebb már említettük – Sevillában játszanak meccseket.

A budapesti Puskás Arénában – amely 67 215 fős befogadóképességével a hatodik legnagyobb létesítmény – három csoportmeccset, a Magyarország–Portugália-, a Magyarország–Franciaország- és a Portugália–Franciaország-ütközetet, valamint az egyik nyolcaddöntőt (a hollandokat tartalmazó C csoport győztesének és a D/E/F csoportok valamelyik harmadik helyezettjének összecsapását) tartják meg. Az F jelű négyesnek ugyancsak otthont adó Münchenben rendezik a németek összes csoportmeccsét, így a Németország–Magyarország-találkozót is.

Minden helyszínen legalább három csoportmeccset és egy nyolcad/negyeddöntőt rendeznek meg, az eddig említetteken kívül még Amszterdamban szerepelnek az együttesek.

Budapesten lehetnek a legtöbben?

A legfrissebb adatok szerint a különböző helyeken az alábbi nézőszámmal lehet számolni mérkőzésenként – ezek a számok persze még változhatnak a vírusjárványtól függően.

 • Budapest, Puskás Aréna: 67 215 férőhely – teljes kapacitással mehet, 67 215 néző lehet.
 • Baku, Olimpiai Stadion: 68 700 férőhely – 50 százalékos kihasználtság lehet (kb. 34 350 néző), külföldi csak akkor lehet a helyszínen, ha valamelyik pályára lépő nemzet állampolgára.
 • Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion: 68 134 férőhely – legalább 50 százalékos kapacitás (kb. 34 067), ez még növekedhet a vírushelyzet függvényében.
 • London, Wembley Stadion: 90 000 férőhely – legalább 25 százalékos kihasználtság (kb. 22 500) a csoportmeccsekre és a nyolcaddöntőkre, lehetséges emelés az elődöntőkre és a döntőre.
 • Sevilla, La Cartuja: 60 000 férőhely – 30 százalékos kihasználtság (kb. 18 000).
 • Róma, Stadio Olimpico: 70 634 férőhely – legalább 25 százalékos kapacitás (kb. 17 659), ez még növekedhet a vírushelyzet függvényében.
 • Amszterdam, Johan Crujff Arena: 54 990 férőhely – legalább 33,3 százalékos kihasználtság (kb. 16 000), ez még növekedhet a vírushelyzet függvényében.
 • Koppenhága, Parken Stadion: 38 065 férőhely – az első meccsen 15 900 néző lehet, a folytatásban 25 000-re nő, később telt ház is lehet.
 • München, Allianz Arena: 70 000 férőhely – legalább 20 százalékos arány (kb. 14 000).
 • Bukarest, Nemzeti Aréna: 55 600 férőhely – legalább 25 százalékos kihasználtság (kb. 13 000), ez még növekedhet a vírushelyzet függvényében.
 • Glasgow, Hampden Park: 51 866 férőhely – nagyjából 25 százalékos kapacitás (kb. 12 000).

Halasztás – szűkítés?

A viadalt eredetileg 2020 nyarán rendezték volna meg – az elnevezése továbbra is Euro 2020 –, de a kontinensen tavaly márciusban berobbanó koronavírus-járvány miatt végül el kellett halasztani.

A harmadik hullám elérkezése miatt felvetődött az újabb halasztás, sőt a rendezői létszám szűkítése is, Boris Johnson brit miniszterelnök felajánlotta azt is, hogy a BL tavalyi befejezésének mintájára Londonban tartsák meg a rendezvényt, de végül az áprilisi határozat megerősítette a június 11. és július 11. közötti időpontot és a többországos rendezést, és csak Írországnak kellett végül lemondania a hazai találkozókról.

Videobíró

Ahogyan az egyre több helyen megszokott, az idei Európa-bajnokság során is alkalmazzák a videoasszisztensi rendszert, a VAR-t, ez lesz az első kontinensviadal, ahol visszanézés után megváltoztathatják a pályán hozott ítéleteket.

Új szabályok

Március végén az UEFA végrehajtó bizottsága arról határozott, hogy öt játékos becserélésére lesz lehetőség a kontinensviadalon a rendes játékidőben, a kétszer 15 perces hosszabbításba torkolló ütközeteknél egy hatodik játékos is beállhat a kispadról. Fontos, hogy viszont továbbra is csak háromszor lehet megszakítani cserékkel a játékot – így nem lehet azzal játszani, hogy a végjátékban percenként cserél valaki egyet, hogy húzza az időt.

Keretek

Itt is változás történt, eredetileg 23 fős kereteket kellett volna kialakítani a kezdés előtt tíz nappal, végül a járvány hatásai és a játékosok egészségének megőrzése érdekében ezt huszonhatra növelték, igaz, egy találkozóra továbbra is csak 23 futballistát lehet benevezni. A csapatok első meccse után lehetőség van arra, hogy kapust cseréljenek a keretben fizikai alkalmatlanságra hivatkozva még akkor is, ha a többi kapuvédő bevethető a keretből.

Speciális rendelkezések

Sajnos nem lehet figyelmen kívül hagyni a koronavírus okozta problémákat sem. Erre külön szabályozást hoztak létre.

 • Ha egy csapat játékosainak egy csoportja pozitív koronavírustesztet produkál, és emiatt önkéntes karanténba kell vonulniuk vagy el kell szigetelni őket, a mérkőzést lejátsszák, ha az együttes be tud vetni legalább 13 futballistát, akik közül legalább egynek kapusnak kell lennie.
 • Ha egy csapat nem tudja pályára állítani a minimális mennyiséget, a találkozót a következő 48 órán belül új időpontban lejátszhatják, ha erre rendelkezésre állnak a lehetőségek. Az UEFA ezen túlmenően új helyszínre is szervezheti az összecsapást, ha ezt ítéli helyénvalónak.
 • Ha a mérkőzést nem lehet átütemezni, az etikai és fegyelmi testület határoz az ügyben. Az a csapat, amely miatt nem lehet megrendezni egy mérkőzést, 3–0-s gólkülönbséggel elveszíti a találkozót.
 • Ha a kijelölt játékvezetői csapat bármely tagját le kell cserélni koronavírusos megbetegedés miatt, az UEFA kivételes esetként kijelölhet egy szakembert a mérkőzést lejátszó két nemzet egyikéből, és/vagy olyan sporttársat, aki nem szerepel a FIFA-listán.

Továbbjutás

A legutóbbi kiíráshoz hasonlóan a 24 csapatot hat darab négyes csoportba osztották, innen 16 gárda jut be a kieséses szakaszba. Az első két helyen záró együttes automatikusan készülhet a következő fázisra, a hat csoportharmadik közül pedig a legjobb négy csatlakozik a mezőnyhöz.

Pontazonosság esetén az alábbi szempontrendszer rangsorol a csapatok között:

 1. az egymás elleni mérkőzés(ek)en szerzett pontok száma;
 2. az egymás elleni mérkőzés(ek) gólkülönbsége;
 3. az egymás elleni mérkőzés(ek)en szerzett gólok száma;
 4. a csoportmérkőzések során elért összesített gólkülönbség;
 5. a csoportmérkőzések során szerzett gólok száma;
 6. a csoportmérkőzések során szerzett győzelmek száma;
 7. ha az utolsó körben alakul ki teljes holtverseny két egymással játszó csapat között, tizenegyesrúgásokra kerül sor (ez viszont csak akkor, ha csak két együttesnél van totális holtverseny, hármas vagy négyes holtversenynél nem kerül ilyenre sor);
 8. a csoportmérkőzések során szerzett kevesebb büntetőpont (a sárga lapok egy pontot érnek, a két sárga után járó piros lapok hármat, az egyből pirosak hármat, ha pedig valaki sárga lap után kap egyből pirosat, az négyet kap);
 9. ha ezen a ponton sincs döntés a két csapat között, az Európa-bajnoki selejtezősorozat végeredményében elfoglalt sorrend határoz.

A csoportok beosztása

Hát azt nem lehetne állítani, hogy a magyar válogatott kapta volna a legegyszerűbb csoportot, hiszen a mieink négyesében helyezkedik el a legutóbbi két világbajnok (2018: Franciaország, 2014: Németország) és az Európa-bajnoki címvédő, valamint a Nemzetek Ligája-győztes (Portugália), és akkor említsük meg, hogy a 2016-os Eb-n a franciák voltak a másik döntősök…

 • A csoport: Törökország, Olaszország (rendező), Wales, Svájc – a másik három meccset Bakuban játsszák.
 • B csoport: Dánia (r), Finnország, Belgium, Oroszország (r).
 • C csoport: Hollandia (r), Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia – a másik három meccset Bukarestben játsszák.
 • D csoport: Anglia (r), Horvátország, Skócia (r), Csehország.
 • E csoport: Spanyolország (r), Svédország, Lengyelország, Szlovákia – a másik három meccset Szentpéterváron játsszák.
 • F csoport: Magyarország (r), Portugália, Franciaország, Németország (r).

Időpontok

A csoportmeccsek első fordulóját június 11. és 15. között rendezik meg, a második kört 16. és 19. között, a zárást 20. és 23. között. A nyolcaddöntőt 26. és 29. között, majd két újabb pihenőnap után a negyeddöntőt július 2-án és 3-án játsszák le. Újabb két nap szünet után 6-án és 7-én következik a londoni elődöntő, és 11-én 21 órakor csap össze egymással a két finalista.

Pénzdíjak

Az Európa-bajnokságra kijutó 24 szövetség 9,25 millió eurót (3,36 milliárd forintot) kap, a csoportban 1,5 millió eurót ér egy győzelem, 750 ezret egy döntetlen, 2 milliót a továbbjutás. A negyeddöntőbe kerülés 3,25 millió eurót, az elődöntőbe jutás 5 milliót, a győzelem 10 millió eurót hozhat a számlára (az ezüstérmes 7 milliót kap), így a végső győztes maximum (hibátlan csoportkörös szerepléssel) 34 millió eurót (12,36 milliárd forint) szerezhet meg.

A labda

A kabalafigura

A hivatalos dal

A világhírű holland DJ és producer, Martin Garrix a legendás Bonóval közösen szerezte a torna hivatalos dalát, a We Are the People (Mi vagyunk az[ok az] emberek, akik…) című slágert.

Közvetítés

Magyarországon az MTVA-é a közvetítési jog, így a közmédia csatornáin lehet majd figyelemmel követni az összecsapásokat.

Jegyek, karszalagok

Már nincs jegy a magyar válogatott hazai Eb-meccseire

Az UEFA visszatartott valamennyi jegyet, hogy azokat a pótselejtezők után értékesítse. A meccsek rendezése csúszott a koronavírus-járvány miatt, a jegyeket így május 5-én lehetett újra megvásárolni, és már ezen a napon villámgyorsan el is kelt minden tikett.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) hivatalos honlapján tette közzé, mikor és hol lehet átvenni a karszalagokat az Európa-bajnokság meccseire, amelyekhez védettségi igazolvány kell. Bővebben itt olvashat a teendőkről!

Így juthat hozzá karszalagjához, ha jegye van az Eb-re

 

 

A magyar válogatott menetrendje

EURÓPA-BAJNOKSÁG:
F CSOPORT

1. FORDULÓ (június 15.)
18.00: Magyarország–Portugália (Budapest, Puskás Aréna)
21.00: Franciaország–Németország (München, Allianz Aréna)

2. FORDULÓ (június 19.)
15.00: Magyarország–Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)
18.00: Portugália–Németország (München, Allianz Aréna)

3. FORDULÓ (június 23.)
21.00: Portugália–Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)
21.00: Németország–Magyarország (München, Allianz Aréna)