Európai Bizottság: A nyugdíjrendszert fenyegeti a magyar kormány!

0

Brüsszel is beszállt a rendszer kritizálásába.

Az Európai Bizottság szerint már a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát veszélyeztetik a kormány intézkedési – Brüsszel ezzel csupán csatlakozik a korábbi szakértői véleményekhez.

A nyugdíjak közötti különbségek óriásira nőttek, ma már nemcsak egymilliós, de már kétmillió forinton felüli havi nyugdíjakat is folyósítanak, miközben a nyugdíjminimum még mindig havi 28 ezer forint – írja a Népszava az Európai Bizottság megállapításait összegző cikkében. Eközben a Nők 40 program szembe megy a kormány azon törekvéseivel, hogy minél több embert vonjanak be a munkába.

A program keretében több százezer nő a rá vonatkozó korhatár elérése előtt nyugdíjba vonult, ami több 100 milliárd forinttal növelte meg a nyugdíjrendszer kiadásait.

Az elmúlt évek változásai a nyugdíjrendszerben növelték a jövedelmi egyenlőtlenségeket és ezzel párhuzamosan emelték a kiadásokat, vagyis romlott annak a fenntarthatósága.

A 2021-ben megállapított nyugdíjak esetében érvényesül az elmúlt évek gyors béremelkedése, míg a 2016-ban megállapított nyugdíjaknál nem, ezért a 2021-ben nyugdíjba vonulók nominális nyugdíja 35 százalékkal magasabb lesz, mint azoké a nyugdíjasoké, akik ugyanolyan életpályát követően öt évvel korábban mentek nyugdíjba.

Az ötéves eltérés 2016-ban csupán 1 százalék volt – olvasható az országjelentésben –, és az egyenlőtlenségek várhatóan tovább nőnek.

Forrás: napi.hu