Európai Bizottság: “A színházak finanszírozásának ügyét is vizsgálni fogja Brüsszel!”

0

A magyar színházak ügye is szóba kerül a brüsszeli hetes cikkely szerinti eljárás keretein belül tartott meghallgatáson. A fő téma a magyarországi igazságszolgáltatás és a sajtó helyzete lesz. A magyar miniszter szerint felesleges az eljárás.

Ez a procedúra nem vezet sehova, hiszen hamis vádakra épül és növeli a bizalmatlanságot a tagállamok között. De mi mindig készen állunk majd, hogy megvédjük Magyarországot.

A német kormány szerint a legutóbbi meghallgatás óta is romlott a demokrácia helyzete Magyarországon.

“Aggódunk a mostani helyzet miatt. Nem volt előrelépés a helyes irányba. A mostani törvénykezési tervek Magyarországon arra utalnak, hogy inkább visszalépés történhet”

– mondta Michael Roth, a német uniós ügyek minisztere.

Kovács Zoltán a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint “Soros hadserege áll a meghallgatás mögött”.

Vera Jourova, az értékek és átláthatóság portfólióért felelős uniós biztos nonszensznek nevezte Kovács kijelentését.

Didier Reynders szerint a színházak finanszírozásának ügyét is vizsgálni fogja Brüsszel.

“Fel fogom vetni az ügyet a tanácsülésen. Jó dolog, hogy az új bizottság úgy lát munkához, hogy ez az ügy napirenden van. Ezért köszönet illeti a finn uniós elnökséget. Közelebbről is meg fogjuk vizsgálni, hogy mit terjesztenek a magyar parlament elé, a törvényjavaslat részletes elemzésre szorul”

– mondta Didier Reynders, igazságügyi uniós biztos.

Miről szól a kérdéses törvénytervezet?

A hétvégén szivárgott ki egy tervezet arról, hogyan alakítaná át a magyar kormány a kulturális finanszírozást Magyarországon. Azóta a szakmából egyre többen, neves színészek, színésznők, intézmények, tiltakoztak a tervezet ellen. Csaknem ötvenezren írták alá a Független Előadóművészeti Szövetség petícióját, mely szintén a változtatás ellen tiltakozott.

Hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes nyújtotta be a végleges tervezetet, melyből több vitatott részlet, például a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása kikerült.

Benne maradt viszont az, hogy a kultúráért felelős miniszter beleszólhat a színház-igazgatók kinevezésébe, elbocsátásába. Igaz, csak azoknál az önkormányzati színházaknál, melyet közösen tartanak fel az állammal, egyedi megállapodáshoz kötve.

(Euronews)