Európai Bizottság: Európának nincs szüksége az orosz vakcinákra

Európának abszolút nincsen szüksége az orosz Szputnyik V vakcinára Tierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint – írja a Die Presse felidézve, hogy Breton a francia TF1 televíziónak úgy vélekedett, hogy a július közepéig az Európában gyártott vakcinákkal el lehet érni a nyájimmunitást az unióban.

 

Die Presse emlékeztetett arra, hogy az orosz vakcinát még nem engedélyezte az Európai Unió illetékes hatósága (EMA), de nemzeti döntések alapján már több tagállamban alkalmazzák, vagy szándékoznak alkalmazni. Ausztria is többször tárgyalt a Szputnyik V esetleges szállításáról, és esetleges ausztriai gyártásról. Rómában a tervek szerint hamarosan elkezdik tesztelni az orosz vakcinát egy járványkórházban, és tervbe vették az első európai Szputnyik-gyártókapacitás létrehozását is. Magyarországon már alkalmazzák az orosz oltóanyagot, Szlovákiában az alkalmazás a kormány bukásához vezetett.

Ugyanakkor bírálatokat váltott ki az uniós szintű beszerzés és ellátás eddigi folyamata. Ám Breton szerint az EU-ban július közepéig elérhető a nyájimmunitás. Az EU március és június között 300-350 millió adag vakcinát szállít a tagállamoknak. Mint mondta, márciusban 60, áprilisban 100, és májusban 120 millió adag áll majd rendelkezésre.

Hozzátette:

 

jelenleg Európában 55 gyógyszergyárban állítanak elő Covid-oltóanyagot.