Európai Gyógyszerügynökség: Van összefüggés az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződés közt

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán ismertetett vizsgálati eredményei szerint van összefüggés az AstraZeneca vakcinája és a világban tapasztalt kevés vérrögképződéses eset között.

Ez azt jelenti, hogy a vérrögképződésre nagyon ritka mellékhatásként kell tekintenünk, és az EMA szerint a vakcina által nyújtott védelem még mindig felülmúlja a mellékhatások kockázatait.Az EMA vizsgálóbizottsága 86 trombózisos esetet tanulmányozott, melyek mindegyike az Európai Gazdasági Térségben és az Egyesült Királyságban fordult elő. Itt összesen 25 millióan kapták meg a vakcinát, írja a STAT News. Jelentős részben 60 évnél fiatalabb nők voltak érintettek, ezért néhány országban úgy döntöttek, a továbbiakban csak idősek számára teszik elérhetővé ezt az oltóanyagot.

Az EMA bejelentésével egy időben Nagy-Britanniában közölték, hogy a jövőben más fajta vakcinát kínálnak a 30 évnél fiatalabbak számára, mert a gyógyszerhatóság 79 vérrögképződéses esetet azonosított. Hozzátették, hogy ezek a mellékhatások nagyon ritkán fordulnak elő, és az emberek jelentős többségének továbbra is megfelelő ez az oltóanyag.