Európai Parlament: Addig nem adna uniós pénzt Brüsszel, amíg az Orbán-kormány nem számolja fel a korrupciót

A korrupciós kockázatok kiküszöbölését és a közbeszerzési verseny átláthatóbbá tételét kéri az Európai Bizottság egy nyilvánosságra került dokumentum alapján.

Magas rangú uniós diplomatára hivatkozva azt írja az Reuters, hogy Magyarországnak meg kell reformálnia a közbeszerzési törvényeket a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében, még mielőtt több milliárd euró válik elérhetővé az EU járvány utáni Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz (RFF) nevű alapjából. Az erre vonatkozó dokumentumot január 26-án küldték el a magyar kormánynak, megjelölve azokat a konkrét jogszabályokat, amelyeken módosítani kell.

Az Európai Unió 750 milliárd eurót tesz elérhetővé a tagállamok számára a következő években, amelyeket a gazdaság talpraállítására, digitalizálására és zöldítésére kell fordítani. Ebből Magyarországot 6,3 milliárd euró illeti, Brüsszelben azonban már most aggódnak, hogy ezek a pénzek nem lesznek megfelelően és átláthatóan elköltve.

A közbeszerzési eljárásokban a verseny gyakorlatilag elégtelen

– írják a dokumentumban, hozzátéve, hogy ez összefügg azokkal a “rendszerszintű szabálytalanságokkal”, amelyeknek köszönhetően az uniós strukturális alapok történetében a legmagasabb pénzügyi korrekciót kellett végrehajtani 2019-ben a magyar támogatások körében.

A magyar kormány a Reutersnek a dokumentummal kapcsolatban feltett kérdésére egyelőre nem reagált – írja a hírügynökség.

A tagállamoknak a következő hetekben kell benyújtani a nemzeti helyreállítási tervüket, amelyben részletezni kell a források felhasználásának céljait és az elköltésének módját is és mindezt az Európai Bizottsággal egyeztetni kell. A magyar kormány terveinek vázlata jelenleg itt olvasható egy 13 oldalas dokumentumban.