Európai Parlament: Bepereljük az Európai Bizottságot, ha nem indít eljárást Magyarország ellen

Elsöprő többséggel, 506 igen, 150 nem szavazattal, 28 tartózkodás mellett szavazta meg csütörtökön az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Magyarország és Lengyelország elleni jogállamisági eljárás elindítására szólítja fel az Európai Bizottságot – tette közzé az állásfoglalást az Euronews

 

Ha ez nem történik meg, az Ursula von der Leyen vezette testület ellen eljárást indítanak az Európai Bíróságon.

David Sassoli EP-elnöknek most két hete van arra, hogy szóljon az Európai Bizottságnak a kötelessége teljesítéséről, amin kívül az esetleges pert is elő kell készítenie, ha az Európai Unió végrehajtó testülete nem lép.

Az állásfoglalás hátterében az Európai Unió 2021 és 2027 közötti költségvetése, a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítás alap, illetve a beépített a brüsszeli büdzsét védő jogállamisági feltételrendszer áll, amely január 1-jén lépett hatályba, az Európai Bizottság mégsem él vele.

Egyre inkább fennáll a veszélye annak, hogy egyes tagállamok visszaélnek az uniós költségvetéssel, és közben a jogállamiság helyzete is romlik. Az összes rendelkezésére álló eszközt – többek között az uniós szerződés 7. cikkében szereplő eljárást, a jogállamisági feltételrendszert és a kötelezettségszegési eljárásokat – be kell vetni annak érdekében, hogy kezelni tudja a demokrácia és az alapvető jogok tartós megsértését, beleértve a média szabadsága és az újságírók, valamint az egyesülési és a gyülekezési szabadság elleni támadásokat is

– hangsúlyozza az állásfoglalás.

Korábban a tagállami kormányzati vezetőket tömörítő Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy halassza el a jogszabály alkalmazását addig, amíg Magyarország és Lengyelország az Európai Bíróság elé nem viszi az ügyet, és amíg ki nem dolgozzák a jogállamisági feltételrendszerre vonatkozó útmutatóját.

Az Európai Bíróság június 3-i döntésben utasította el Magyarország keresetét a Sargentini-jelentés elfogadása ellen. 2018. szeptember 12-én az Európai Parlament a dokumentum megszavazásával indította el az eljárást Magyarország ellen a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye alapján.