Európai Parlament: Elérkezett az idő, meg kell állítani Orbánékat

Jogállamisági záradékot sürgetnek az Európai Parlament frakcióinak vezetői a hétéves uniós keretköltségvetés elfogadásának feltételeként, írja a 168 Óra egy szerdán közzétett levél alapján.

“Hivatalos jogállamisági záradék nélkül nem tudunk előrehaladni a következő uniós költségvetés elfogadásában”

– hangsúlyozta Angela Merkel német kancellárnak és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett levelében az Európai Parlament (EP) négy frakciójának elnöke.

A szerdán közzétett levélben Manfred Weber, az Európai Néppárt, Iratxe Garcia Pérez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, Dan Ciolos, a Renew Europe és Ska Keller, a Zöldek képviselőcsoportjának elnöke arra hívta fel a bizottság elnökének és a német kancellárnak a figyelmét, hogy az EP mindig támogatta a tagállamokban a jogállamiság értékeit védő mechanizmus elvét.

“A jogállamiság tekintetében fennálló, általánossá vált hiányosságok esetén kiállunk az unió költségvetésének védelme mellett, mivel nem hagyhatjuk, hogy bármely tagállam megsértse ezeket az értékeket, miközben részesül az uniós forrásokból”

– hangsúlyozták a levélben.

A levél írói szerint: a jogállamiságot védelmező uniós eszközök eddig nem voltak elég hatékonyak. Szerintük a Bizottság számára nagyobb hatáskört kell biztosítani annak érdekében, hogy számon kérhesse a tagországoktól a jogállamiság megsértését.

Hangsúlyozták, hogy frakcióik nagy hangsúlyt helyeznek a megfelelő döntéshozatalra a jogállamiság megsértésével kapcsolatban.

Közölték, hogy minden évben az uniós értékekkel kapcsolatos jelentést kérnek a bizottságtól.

A frakcióvezetők kiemelték:

Elérkezett az idő, hogy még erősebben küzdjünk a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok hanyatlása ellen az EU-ban, és kimondjuk, hogy a választási győzelem egyetlen országban sem jogosít fel az uniós értékektől való eltávolodásra.