Európai Parlament elnöke: Orosz támadás esetén az EU-nak képesnek kell lennie a közös katonai válaszadásra

Az Európai Unióra nagyon nehéz döntések várnak Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke szerint, aki diákokkal találkozva Rómában csütörtökön kijelentette, hogy Ukrajna a közös európai értékekért harcol.

Roberta Metsola úgy fogalmazott: az ukránok „azokért az európai értékekért harcolnak, amelyeket mi is vallunk”.

Tehetünk többet, de már eddig is befogadtuk Európában a rászoruló gyerekeket és nőket, szolidaritást tanúsítottunk, megmutattuk, hogy szívünk nyitott azok iránt, akik a mi értékeinkért harcolnak, és most kötelességünk tovább segíteni őket a győzelemben

– mondta az Európai Parlament elnöke.

Metsola felidézte a Kijevben április elsején tett látogatását, amikor az ukrán parlament tagjaival találkozott.

Az EP elnöke úgy vélte, az Európai Unió „nagyon nehéz döntések előtt áll, amelyekkel lehetőséget adhat lakosainak, hogy érezzék, az EU létezik, és képes védelmet nyújtani a fiatalabb generációknak is”.

Metsola rámutatott:

EGY ESETLEGES TÁMADÁS ESETÉN AZ EURÓPAI UNIÓNAK KÉPESNEK KELL LENNIE A KÖZÖS KATONAI VÁLASZADÁSRA AZ EURÓPAI VÉDELMI RENDSZER MINÉL ELŐBBI FELÁLLÍTÁSÁVAL.

 

A mostani helyzet szerinte aranyat érő alkalom az energiafüggőség felszámolására, amit ha nem most tesznek meg, nem lesz több lehetőségük rá.

A Corriere della Sera napilap úgy értesült, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az olasz kormányfő, Mario Draghi támogatását kérte egy nemzetközi videókonferencia megrendezéséhez május 9-én, amikor a kijevi vezető üzenetet akar küldeni a szabad és demokratikus országoknak.