Európai Parlament Jogi bizottsága hatalmas pofont osztott ki Orbánnak!

0

Didier Reynders a 7. cikkely szerinti, Magyarország ellen folyó eljárás folytatására szólította fel az EU soros elnökségét januárban átvevő Horvátországot – írja az Intelli News.

A jogi biztos az Európai Parlament LIBE bizottságában beszélt, és leszögezte: az ismert kötelezettségszegési eljárások szükség esetén a jövőben is lesznek majd, de azt reméli, hogy új mechanizmus is létrejön, amely az uniós támogatásokat az EU szabályainak betartásához köti majd – összegzi a történteket a BNE Intellinews felzárkózó piacokkal foglalkozó orgánum.

A cikk emlékeztetett arra, hogy Varga Judit, új magyar igazságügyi miniszter legutóbbi brüsszeli látogatásán kilátásba helyezte: Magyarország ellenállást fog tanúsítani, ha a bizottság a jogállamisági normák betartását a támogatások feltételévé akarja tenni. A maga részéről pedig azon dolgozik, hogy a következő hétéves költségvetésből eltávolítsák az erre vonatkozó záradékot, mert Magyarország úgy látja, ezt politikai célokra használják fel.

Orbán Viktor kormánya azt állítja, hogy Magyarországot a migrációval kapcsolatos elutasító magatartása miatt büntetik. Varga Judit a 7. cikkely szerinti eljárást élesen bírálta a múlt heti meghallgatáson azzal, hogy a tagállamokat „jókra és rosszakra” osztják, és hogy bizonyos erők azon vannak, hogy megbüntessék az európai fősodor politikájával szembemenő államokat.

A LIBE bizottság tanácskozásának napirendjén az éves jogállamisági pártbeszéd és a Magyarország ellen a 7. cikkely értelmében folyó eljárás értékelése állt.