Európai Parlament: Ne kapjon több uniós forrást Magyarország!

0

A magyar koronavírus-törvény rendelkezéseit a magyar politika kontextusában kell értelmezni – hívta fel a figyelmet Věra Jourová európai értékekért és jogérvényesülésért felelős biztos az Európai Parlament plenáris ülésén, írja az élő közvetítés közben az Index.

Az EP zöld frakciója kezdeményezte, hogy ismét napirendre vegyék a magyar koronavírus-törvényt és a jogállamiság helyzetét a májusi plenáris ülésen. Gwendoline Delbos-Corfield francia képviselő, a magyar jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárás jelentéstevője a vitán azt mondta:

“nem szeretné, hogy a magyarok másodrangú állampolgárok legyenek Európában, mert nincsenek azonos jogaik a többi európaival.”

Azt is kifejtette, hogy a törvény egyik legaggasztóbb eleme, hogy képes elhallgattatni azokat újságírókat és állampolgárokat, akik kritizálják a kormány válságkezelését. Az önjelölt diktátorok öncenzúrázó álma válik ma Magyarországon valóra. Európai Bizottságnak nem kellene megvárnia, hogy újságírókat börtönözzenek be. A képviselő rámutatott, hogy egy szerencsei és egy gyulai férfit is letartóztattak és kihallgattak rendőrök a Facebook-on megírt véleményük miatt.

“Üres ideológiai viták helyet azzal kellene foglalkozni, ami ténylegesen érinti és érdekli az embereket”

– jelentette ki Deli Andor fideszes EP-képviselő a vitán.

A politikus szerinti a jogállamiság megcsúfolása a magyar vita, amelyen Varga Judit és az EP-képviselők többsége nem tudott személyesen részt venni.

Az ügy a régi koncepciós perek idejét idézi a képviselő szerint.

A vitán Varga Judit igazságügyi miniszter is szeretett volna felszólalni, hogy elmondhassa a magyar kormány álláspontját. Az EP elnöke, David Sassoli azonban ragaszkodott az intézmény bevett gyakorlatához, miszerint a plenárison csak állam- és kormányfők kaphatnak szót (miniszter vagy államtitkár csak az EU Tanácsának soros elnökségének képviseletében vehet részt a vitában).

A felszólaló EP-képviselők közül rengetegen azt kérték, hogy az EU függessze fel a Magyarországnak szánt uniós támogatásokat.

Áprilisban az EP a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a támogatásával fogadott el egy határozatot, amelyben kifejti: az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek tartja a magyar kormány azon lépéseit, hogy a magyarországi veszélyhelyzetet időkorlát nélkül hosszabbította meg, határozatlan időre rendeletekkel kormányoz, és meggyengítette a magyar Országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét. A képviselők a transznemű és interszexuális személyek jogai elleni magyarországi lépéseket is elítélték.

A csütörtöki vita után újabb határozatról nem szavaznak az EP-képviselők, mert a Néppárt és liberális-centrista Európa Megújul frakciók nem támogatták a kezdeményezést.

via. index.hu