Évekig hamis vagyonnyilatkozatot adott le, de ez sem az ügyészséget, sem az MTI-t nem érdekli

A magyar média szabad részében kisebb botrányt okozott, hogy az MTI nem tudósít a Rogán vagyonosodásáról szóló sajtótájékoztatókról.

Juhász Péter az Együtt társelnökének és Kerék-Bárczy Szabolcs a DK elnökségi tagjának már három sajtótájékoztatóját hallgatta el az MTI.

A sajtótájékoztató után Juhász Péter egy külön közleményben jelentette be, hogy feljelenti Rogán Antal okirathamisítás miatt. Az MTI ezt a közleményt sem hozza le. Így a feljelentés hírét a számtalan magyarországi médium közül csupán öt hozta le (15.52-ig).

Rogan_Antal_Fidesz_frakciovezeto_polgarmester_kepviselo_vagyonnyilatkozat_budai_lakas_ingatlan_pasa_park_okirathamisitas_mti_cenzura.jpgÉvekig hamis vagyonnyilatkozatot adott le, de ez sem az ügyészséget, sem az MTI-t nem érdekli

Ma délelőtt a 444 írt egy összegzést az MTI addigi cenzúrájáról a Rogán-ügyben (még a mai sajtótájékoztató és a közlemény elhallgatása előtt):

“… Tegnap ha már hír nem jelent meg róla az MTI-ben, a balos pártok közös közleményt adtak ki az Országos Sajtószolgálaton keresztül, “Fényűzés és fényevés – Mennyiből él Rogán Antal?” címmel. Ebben összefoglalják, mi is hangzott el a sajtótájékoztatón. 14:24-kor jelent meg. Az MTI hírként nem dolgozta fel.

Majd eljött az este, és az MTI-ben 18:06-kor egyszer csak megjelent egy hír.

Rogán Antal nyilatkozott a távirati irodának, a több száz millió forintos vagyonról szóló állításokat “szemenszedett hazugságnak” nevezte, mint mondta, ennek fele sem igaz. Politikai támadásról is beszélt, meg csúsztatásokról. Hogy mire reagál, arról egy mondatot sem írt le az MTI, csak tolmácsolta a fideszes politikus szavait.

Az is zavarba jöhetett, aki valamilyen különös ok miatt az elmúlt napokban csak az MTI híreit olvasta. Mert Rogán eltévedéséről saját ingatlanlabirintusában csak egyszer foglalkozott a távirati iroda hírben, még március 28-án. Ekkor jelentette be az Együtt-PM, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez a feledékeny Rogán ellen. Az MTI lehozta ezt, a Fidesz reakciójával együtt.

A Fidesz ekkor azt írta, hogy a baloldal csak a Simon-ügyről akarja Rogán ingatlanával elterelni a figyelmet. Az MTI következetesen tartotta is magát ehhez, a Simon-ügyet nem felejtette, Rogánnal viszont utána egyáltalán nem foglalkozott.

Aztán valami mégis leeshetett az MTI-ben, hogy Rogán ki tudja mire reagáló monológja így önmagában eléggé érthetetlen. Így aztán bekerült az öt órával korábban megjelent balos közlemény, Rogán megszólalása után másfél órával.

Hogy más esetben mennyire gyors az MTI?

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője tegnap sajtótájékoztatót tartott “Öt éve ugyanők, ugyanígy” címmel. 13:45-kor kezdte, az MTI erre küldött újságírót is. Másfél órával később, 15:20-kor már megjelent a kész cikk. Zsigó amúgy kénytelen volt kitérni a Rogán-ügyre, miután Plankó Gergő rákérdezett. Nincs Rogán-ügy, válaszolta, és az egész felvetést elütötte egy jó simonozással. Az MTI is tartotta magát ehhez.

Amúgy Varga-ügy sincs. Az MTI-ben legalábbis nem találtunk hírt arról sem, hogy a Rogánhoz hasonlóan szintén a budai luxusparkban lakó Varga Mihály is kénytelen volt javítani a vagyonnyilatkozatát. Ő is elfelejtette, hogy kicsit nagyobb az ingatlana, mint amit bevallott.”

FRISSÍTÉS: Posztunk megjelenése után 3 órával az MTI végül kiadta a közleményt. (Előfordulhat, hogy nem örültek, hogy észrevettük a cenzúrájukat.:) Mindenesetre példátlan, hogy egy ilyen fontos ügyben 5 órán keresztül üljön egy közleményen az MTI. A közleményt viszont azután már senki nem vette át. A cenzúrának ez a fázisa működött.

https://fideszfigyelo.blog.hu/2014/04/02/cenzurazza_az_mti_rogan_okirathamisitasat_is