Ex-védelmi miniszter: Az oroszok ledobhatják az atomot

Ukrajna északi ellentámadásának rendkívüli gyorsasága és sikere olyan lehetőségeket vet fel, amelyekre kevesen gondoltak, amikor Oroszország februárban megszállta Ukrajnát: hogy a hadseregét legyőzhetik, vagy akár össze is omolhat − írja a Bloomberg hírügynökség.

A gyors összeomlás továbbra is valószínűtlen, hiszen még a napi harctéri fejlemények sem világosak, nemhogy az orosz és az ukrán hadsereg tervei és pontos feltételei. Oroszország még mindig Ukrajna mintegy egyötödét ellenőrzi, ami mellett eltörpül az Ukrajna által ebben a hónapban visszafoglalt háromezer négyzetkilométeres terület.

Ennek ellenére orosz és nyugati katonai megfigyelők számára egyaránt kétségtelen volt, hogy a legutóbbi offenzíva fordulópontot jelent Európa legnagyobb fegyveres konfliktusában a második világháború óta, és legalábbis megzavarja Vlagyimir Putyin elnök azon kinyilvánított célját, hogy elfoglalja Ukrajna teljes keleti, Donbász régióját.

Azt mondanám, hogy ez egyszerre kulcsfontosságú és veszélyes

– mondta Leon Panetta volt CIA-igazgató és amerikai védelmi miniszter hétfőn a Bloomberg Televízió Balance of Power With David Westin című műsorának adott interjújában.

Amiatt aggódott, hogy Oroszország akár egy esetleges taktikai atomcsapással is eszkalálhatja a konfliktust, ha úgy érzi, hogy a vereség veszélye fenyegeti. Panetta szerint

ez azért veszélyes, mert Putyin, ha be van szorítva, úgy érzi, vissza kell csapnia.