Exkluzív interjút adott Medgyessy Péter volt miniszterelnök.

0

Exkluzív interjút adott az ATV Egyenes beszéd című műsorának Medgyessy Péter. Az egykori miniszterelnök szerint azért szerepel ritkán a magyar nyilvánosságban, mert elkeseredetté teszi a magyar belpolitika színvonala. Medgyessy azonban nem csak a kormánypártok tevékenységét látja kritikusan, hanem az ellenzékét is.

Medgyessy Péter úgy véli, hogy a Fidesz autoriter rendszert alakított ki Magyarországon. A miniszterelnök szerint azt nem lehet állítani, hogy ezzel teljesen megszűnt a demokrácia, de azt sem, hogy még létezik a köztársaság. Az ország a két berendezkedés között van. Arra a kérdésre, hogy egy autokrata berendezkedésnek mi vet véget először, elméleti választ adott Medgyessy, aki úgy gondolja, hogy a rendszerváltás a Fideszen belülről indulhat meg, de ennek kicsi az esélye. A másik lehetőség, hogy választáson leváltják az autokráciát, amire azért van némi remény.

Medgyessy szerint az ellenzék önkormányzati győzelme egy egészséges folyamat kezdete, de nagy hiba lenne ha az ellenzék pusztán kényelemből csak Karácsony Gergely miniszterelnökségére építené a jövőjét. Szerinte a főváros főpolgármestere valóban elkezdett egy biztató pályát, határozottabb politikus benyomását kelti, mint sokan várták.

Karácsonynak ezt a tevékenységet kell folytatnia, az ellenzéknek pedig további vezetőket kell keresni, hiteles embereket, köztük nőket ugyancsak – akár a miniszterelnöki szerepre is.

Az exminiszterelnök úgy véli, az ma már nem is vitás, hogy a pártoknak a következő országgyűlési választásokra össze kell fogni. Köztük a Jobbikra is számítani kell. Ez a párt ma is radikális, de szalonképes, és nélküle nem lehet leváltani a Fideszt.

Medgyessy ezen kívül célzott arra, hogy a kormányváltáson túl, rendszerváltásra is szükség lesz Magyarországon.

Viszont választási sikert az ellenzék csak akkor képes elérni, ha közös programot is kidolgoz, amellyel megszólítja a választókat.

Medgyessy szerint az ellenzéki csoportosulásoknak új szavazókat is meg kell tudni szólítani. Ennek hiányában a Fideszt szerinte nem lehet majd legyőzni.