Ez aztán a keresztényi szeretet!

0

Semjén pénzbírság helyett inkább dutyiba vágná a hajléktalanokat.

A nemzet vadászának hála úgy módosult a hajléktalanokat vegzáló törvénytervezet, hogy abból kimarad a pénzbírságolás és helyette közmunka van. Igaz, aki nem vállalja, mehet a hűvösre.

Benyújtották az Országgyűlésnek a hajléktalanok köztéri kitiltásáról szóló új törvénytervezetet, melynek szövege már megjelent a parlament oldalán. Eszerint úgy általánosságban tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni.

A tervezet szerint akit mégis életvitelszerű közteren való tartózkodáson kapnak, és a helyszínt a hatóságok felszólítása ellenére sem hagyja el, szabálysértést követ el. A helyszín elhagyásának minősül majd az is, ha a hajléktalan a jelen lévő hatóság vagy más szerv felajánlott segítségét elfogadva “együttműködik a hajléktalan személyek részére fenntartott ellátások igénybevétele érdekében”. Utóbbi esetében nyilván arra gondolnak, ha az illető bemegy egy hajléktalanszállóra.
A büntetés ugyancsak szigorodik az új törvénnyel: eddig ugyebár úgy szólt a dolog, hogy ha egy hajléktalan felszólítás ellenére sem hagyta el a közterületet, közmunkát szabtak ki rá, amit ha nem vállalt, megbírságolták. Ha ez háromszor megtörtént egy bizonyos idő alatt, úgy elzárást szabtak ki rá.
A mostani tervezet szerint:

“a bírságolós rész kimarad, és ha a büntetésként kiszabott közmunkát nem végzi el az elkapott hajléktalan, jön az elzárás.”

Utóbbi egyébként, mármint az, hogy ne bírságolják agyba-főbe szerencsétlen hajléktalanokat, a nemzet legnagyobb vadásza, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes módosítása nyomán alakult így.
A közterületen való életvitelszerű tartózkodást büntető új tervezet szerint az elkövetésén tetten ért személlyel szemben pénzbírság nem szabható ki, helyszíni bírság kiszabásának nincs helye.

A tervezet szerint “életvitelszerű tartózkodásnak tekinthető minden olyan magatartás, amely alapján megállapítható, hogy a közterületen való életvitelszerű tartózkodás a lakó- és tartózkodási hely, valamint egyéb szállásra való visszatérés szándéka nélkül, a közterületen való huzamos tartózkodás érdekében valósul meg, és a közterületen való tartózkodás körülményeiből, vagy a magatartásból arra lehet következtetni, hogy a jellemzően lakóhelyül szolgáló közterületen végzett tevékenységet – így különösen alvás, tisztálkodás, étkezés, öltözködés, állattartás – az elkövető a közterületen rövid időnként visszatérően és rendszeresen végzi”.

A törvény a kihirdetését követő napon, 2018. október 15-én lép hatályba.