Ez lehet a Parkinson-kór korai jele

A tudósok úgy vélik, ez a gyakori tünet akár 20 évvel is megelőzheti a neurológiai betegség diagnózisát.

A vakbélműtét, pontosabban a féregnyúlvány eltávolítása 20 százalékkal is csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát – állítja egy kutatócsoport. Részletek!

Ha gyakran küzdünk székrekedéssel, az akár a Parkinson-kór korai jele is lehet. A jeruzsálemi Héber Egyetem és a németországi frankfurti Goethe Egyetem kutatói azt feltételezik, hogy a székrekedés – bár a Parkinson-kór gyakori, de általában ritkán tárgyalt, nem motorikus szimptómája – akár már 20 évvel az ismert neurológiai betegség diagnózisa előtt figyelmeztethet annak kialakulására – számolt be a március elején a Science Advances-ben megjelent tanulmányról az israel21c.org. Mint írják, azért lehet különösen fontos ez a felfedezés, mert jelenleg nincsenek olyan terápiák, amelyek képesek megállítani a Parkinson-kór progresszióját. Ha azonban elég korán diagnosztizálják a betegséget, a kutatók abban bíznak, hogy bizonyos kezelések – melyek a kór későbbi szakaszában sikertelennek bizonyultak – talán a korábbi szakaszokban működhetnek.

Ezért fontosak a Lewy-testek

A Parkinson-kór apró “fehérjehulladék”-lerakódásokkal jár az agysejtekben, melyeket felfedezője után Lewy-testeknek neveztek el. Úgy tűnik, hogy a Lewy-testek felhalmozódása összefüggésben van a Parkinson-kór nem motorikus tüneteivel, beleértve a szorongást, az alvászavarokat és a szaglás elvesztését is. A tudósok szerint emellett a Lewy-testek felelhetnek azon agysejtek haláláért is, melyek a test különböző részeinek, köztük a gyomor-bél traktusnak az egészséges működését is irányítják.

A Parkinson-kór egyik legszembetűnőbb jele a kézremegés, másodlagos tünetei között azonban első helyen áll a székrekedés. Fotó: Getty Images
A Parkinson-kór egyik legszembetűnőbb jele a kézremegés, másodlagos tünetei között azonban első helyen áll a székrekedés. Fotó: Getty Images

Mivel a Lewy-testek klinikailag nem hozzáférhetők, és közvetlenül nem vizsgálhatók az agyban, a tudósoknak olyan velük összefüggésben álló tüneteket kellett keresniük – mint például székrekedést -, melyet kísérletek során meg tudnak figyelni. Főképp, mert a Lewy-testek évekig is tünetmentesen halmozódhatnak az agyban.

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/anyagcsere/cikkek/ez_lehet_a_parkinson-kor_korai_jele