Ez nem krumpli, vagy száraztészta, de gyakorlatilag ugyanaz

0

Ez a 3×3000 forintos rezsiutalvány, amelyet a kormány nem a választásokkal összefüggésben ad a nyugdíjasoknak, legalábbis a saját állításuk szerint, igencsak bűzlik. Annak ellenére, hogy az elmúlt napokban már nagyon sok bőrt lehúztak róla.

Én most mégis egy újabb perspektívára szeretnék rávilágítani.

Nagyon sok érv elhangzott ezzel az utalvánnyal kapcsolatban pro és kontra egyaránt, de valahogy senki sem adta össze az ellentmondásokat, amelyek ebben a rezsiutalványban leledzenek. Nevezetesen: az utalványokat a kormány adta. Az utalványokat a kormány a választások előtt adta. Már megint összemosódik. nem véletlenül – a kormány és a fidesz. (Már itt kilóg az egész ménes, nemcsak egy lóláb). A választásokon a fidesz indul, a kormány nem. A fidesz és a kormány propagandája, politikája egybe esik, miközben a kormánynak semlegesnek kellene lennie. Mivel ebben az esetben a fidesz és a kormány összemosódik (mint sok más esetben is), ezért ebből az is következik, hogy a fidesz a saját pénze helyett (a kormány hátán) közpénzből, mindannyiunk pénzéből kampányol. Vagy inkább a kormány kampányol a fidesznek, a költségvetés terhére. Miközben nem is kormányválasztás történik. Ugyanakkor ugyanez a lehetőség nem áll rendelkezésére a többi pártnak. És ha a kormány semleges (lenne, de nem az), akkor biztosítaná, hogy a többi pártnak is ugyanilyen kampányanyag a rendelkezésére álljon. Azért szavazzanak a fideszre, mert a kormány mindannyiunk pénzéből megint garázdálkodik? Úgyhogy nem kerülhetem meg a kérdést: tessék mondani, a fidesz mit adott, amit a kormány nem?

Mivel azonban a kormány nem semleges, hanem egy, csak egyetlen egy pártot finanszíroz – közvetett módon -, ezért a közvetettség ellenére ez tiltott pártfinanszírozásnak minősül. Hahó, Állami Számvevőszék, ilyenkor hol vagytok? Ráadásul diszkriminatív is. Az esélyegyenlőség megsértéséről nem is beszélve. Választási Bizottságok, nektek nem szúrja a szemeteket?

Jenő Ferincz