Ez nem oltási terv, ez egy kotvány!

Úgy hisszük, hogy az oltással kapcsolatos ellenkezés, az intézkedések bírálata éppen abból adódik, hogy nem egyértelmű a tájékoztatás.
Ugyanis mit higgyen az ember a fontos pozíciókban dolgozók hitelességéről, profizmusáról, ha egyik nap ilyen sorrendről olvas, másik nap egy másmilyen felosztásról?

 

A Szeretlek Egerszeg szerkesztősége ki áll a koronavírus elleni védőoltás mellett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megvettek minket, vakon megyünk a kormány után, és mindent elfogadunk, leírunk, ami megjelenik a kormányzati tájékoztatásban. Csupán arról van szó, hogy ebben éppen úgy a tudomány mellett tettük le a voksunkat és az álhírek ellenére inkább mindennek utána járunk.

 

Ugyanakkor természetesen látjuk és szóvá is tesszük, ha valami érdekes, furcsa, esetleg ellentmondásos. Most is ezért ragadtunk billentyűzetet.
Közölték az oltási tervet, Orbán pedig közölt egy másféle sorrendet
Heteken keresztül kérte, mintegy követelte a közvéleménynek egy része (és az ellenzék is) az oltási tervet, mire azt elérhetővé is tették. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján most is olvasható. Bár tervről beszélünk, ez inkább csak egy oltási sorrend, de fogadjuk el, hogy a kormány ezt nevezi tervnek. Bár ott áll, hogy ez egy kivonat. De akkor meg mégsem nyilvános az egész terv, úgy tűnik.
Ebből kiderül, hogy ez a sorrend:

 

I. Egészségügyi dolgozók
II. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek
III. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek
IV. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal
V. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek
VI. Kritikus infrastruktúrában dolgozók
VII. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak
Egészen január 22-én lehettünk abban a tudatban, hogy ez így is van.
De akkor jött Orbán Viktor a Kossuth Rádió mikrofonjához, és abba egy másféle sorrendet mondott. Pontosabban az időseket kettéosztotta, és ezzel némileg változtatott a korábban hivatalosnak bejelentett sorrenden.
Orbán erről beszélt:

 

I. egészségügyi dolgozók
II. idősotthonok lakói
III. a 60 év feletti krónikus betegek, ők 1,5 millióan vannak
IV. a rendvédelmi dolgozók és védekezés egyéb szereplői, pl. az operatív törzs tagjai és a kormánytagok
V. azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben.

 

Tovább nem is megyünk, mert a lényeg már ebből is látszódik. Amíg az oltási terv egy csoportba teszi a koronavírus szempontjából veszélyeztetett 60 éven felülieket, addig Orbán sorrendje megosztja az időseket krónikus betegekre és nem krónikus betegekre, és az utóbbiakat a rendvédelmi szervek után sorolta fel.
De akkor most melyik sorrend van érvényben? És vajon mennyire gránitszilárdságú ez a terv?

Reméljük nem annyira, mint az alaptörvény. Mert úgy hisszük, hogy az oltással kapcsolatos ellenkezés, az intézkedések bírálata éppen abból adódik, hogy nem egyértelmű a tájékoztatás. Ugyanis mit higgyen az ember a fontos pozíciókban dolgozók hitelességéről, profizmusáról, ha egyik nap ilyen sorrendről olvas, másik nap egy másmilyen felosztásról?