Ezek az oltatlanok, fpujjjj…

Szigor√ļ lez√°r√°sok j√∂nnek az oltatlan emberek sz√°m√°ra Szlov√°ki√°ban, miut√°n a korm√°ny elfogadta a lockdownra vonatkoz√≥ szab√°lyokat. A r√©szletekbŇĎl az is kider√ľl, hogy az oltottak √©lete is nehezebb√© v√°lik att√≥l f√ľggŇĎen, hogy az egyes j√°r√°sokban milyen a v√≠rushelyzet.

A k√≥rh√°zakban koronav√≠rus miatt √°polt szem√©lyek sz√°ma k√∂zel√≠t a h√°romezerhez, az √°poltak 80%-a nincs beoltva – ismertette a friss j√°rv√°ny√ľgyi adatokat Eduard Heger korm√°nyfŇĎ (OńĹaNO) az √öjsz√≥ port√°l besz√°mol√≥ja szerint.

A héten jelentették be azt is, hogy kevés szabad ágy maradt az intenzív osztályokon a koronavírusos betegek részére.

A Param√©ter.sk cikke szerint Heger √ļgy fogalmazott, hogy

ez az oltatlanok sz√°m√°ra kidolgozott lockdown.

A h√©tfŇĎtŇĎl √©letbe l√©pŇĎ szab√°lyok szigor√≠tanak az oltatlanok √©let√©n, minden j√°r√°sban. Az √ļj szab√°lyok szerint:

  • A t√∂megrendezv√©nyekre csak oltott szem√©lyeket fognak beengedni.
  • Az oltatlanok csak l√©tfontoss√°g√ļ √°rucikkeket v√°s√°rolhatnak majd.
  • Az oltatlanok nem l√©phetnek be a bev√°s√°rl√≥k√∂zpontokba √©s az √©ttermekbe sem.
  • A munkahelyeken az √ļgynevezett OTP-s (oltottak, teszteltek √©s a Covidon √°tesettek) ellenŇĎrz√©s lesz √©rv√©nyben.
  • A fekete jel√∂l√©sŇĪ j√°r√°sokban azonban a beoltottak sem l√°togathatj√°k a vend√©glŇĎket, a konditermeket √©s a wellnessk√∂zpontokat.
  • Az ilyen r√©gi√≥kban az √©ttermek ablakon kereszt√ľl szolg√°lhatj√°k ki a vend√©geiket, √©s a hotelek sem fogadhatnak sz√°ll√≥vend√©geket.
  • A v√©dett szem√©ly r√©szt vehet t√∂megrendezv√©nyeken, piros j√°r√°sokban 200-an, bord√≥ban 100-an, feket√©ben pedig 50-en vehetnek r√©szt ezeken. A z√∂ld √©s narancss√°rga j√°r√°sokban korl√°tlanul vehetnek r√©szt t√∂megrendezv√©nyeken az √©rintettek.

Az √ļj szab√°lyok √©rtelm√©ben a k√©t adag olt√°s √°ltal teljes v√©detts√©get √©lvezŇĎkkel egyenjog√ļv√° v√°lnak azok a szem√©lyek, akik az elm√ļlt 180 napban estek √°t a COVID-19 betegs√©gen.¬†