Ezek az oltatlanok, fpujjjj…

Szigorú lezárások jönnek az oltatlan emberek számára Szlovákiában, miután a kormány elfogadta a lockdownra vonatkozó szabályokat. A részletekből az is kiderül, hogy az oltottak élete is nehezebbé válik attól függően, hogy az egyes járásokban milyen a vírushelyzet.

A kórházakban koronavírus miatt ápolt személyek száma közelít a háromezerhez, az ápoltak 80%-a nincs beoltva – ismertette a friss járványügyi adatokat Eduard Heger kormányfő (OĽaNO) az Újszó portál beszámolója szerint.

A héten jelentették be azt is, hogy kevés szabad ágy maradt az intenzív osztályokon a koronavírusos betegek részére.

A Paraméter.sk cikke szerint Heger úgy fogalmazott, hogy

ez az oltatlanok számára kidolgozott lockdown.

A hétfőtől életbe lépő szabályok szigorítanak az oltatlanok életén, minden járásban. Az új szabályok szerint:

  • A tömegrendezvényekre csak oltott személyeket fognak beengedni.
  • Az oltatlanok csak létfontosságú árucikkeket vásárolhatnak majd.
  • Az oltatlanok nem léphetnek be a bevásárlóközpontokba és az éttermekbe sem.
  • A munkahelyeken az úgynevezett OTP-s (oltottak, teszteltek és a Covidon átesettek) ellenőrzés lesz érvényben.
  • A fekete jelölésű járásokban azonban a beoltottak sem látogathatják a vendéglőket, a konditermeket és a wellnessközpontokat.
  • Az ilyen régiókban az éttermek ablakon keresztül szolgálhatják ki a vendégeiket, és a hotelek sem fogadhatnak szállóvendégeket.
  • A védett személy részt vehet tömegrendezvényeken, piros járásokban 200-an, bordóban 100-an, feketében pedig 50-en vehetnek részt ezeken. A zöld és narancssárga járásokban korlátlanul vehetnek részt tömegrendezvényeken az érintettek.

Az új szabályok értelmében a két adag oltás által teljes védettséget élvezőkkel egyenjogúvá válnak azok a személyek, akik az elmúlt 180 napban estek át a COVID-19 betegségen.