Ezek tényleg nem normálisak!

0

Merényletnek tartja az Óvodapedagógiai Egyesület elnöke az iskolaérettség új rendszerét

Felháborodva vette tudomásul a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke, hogy Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára az egyesületet is felsorolta azok között a szervezetek között, akikkel egyeztettek az iskolaérettségi vizsgálatok új rendszeréről. Fábián Katalin elnök az Indexnek azt mondta: valóban kaptak meghívást a 20/2012-es Emmi-rendelet módosításáról szóló konzultációra, amin arról tárgyaltak, hogy hogyan döntsenek a jövőben az óvodás gyerekek iskolaérettségéről. Az egyesület ezen összesen három alkalommal vett részt, majd a harmadik ülésen Fábián Katalin felállt és kivonult a tárgyalásról.

Kapcsolódó
Aki még nem akarja iskolába küldeni a gyerekét, annak az Oktatási Hivatalt kell megkeresnie

Aki még nem akarja iskolába küldeni a gyerekét, annak az Oktatási Hivatalt kell megkeresnie

Rendelet még nincs, nagy a bizonytalanság az iskolaérettségi vizsgálatokkal. Az Emmi államtitkára válaszolt a PDSZ-nek.

“A minisztérium által kidolgozott rendszert merényletnek tartom a gyerekek és a szülők ellen” – mondta az Indexnek Fábián Katalin. Mint megírtuk: eddig a szülő, az óvónő, az óvoda vezetője és az óvoda pszichológusa dönthetett arról, hogy a 6. életévét betöltő gyerek alkalmas-e arra, hogy elkezdje az iskolát, vagy maradjon még egy évet az óvodában. 2020 január elsejétől alapvetően megváltozik az elbírálás rendje: ha a szülő még nem szeretné iskolába íratni a gyereket, az Oktatási Hivatalhoz kell fordulnia, ott vizsgálják meg a kérelmet, majd ha szükséges, az iskolaérettségi vizsgálatot az illetékes pedagógiai szakszolgálat folytatja le. Fábián Katalin szerint ezzel az óvodapedagógusok és az óvodák presztízse is rendkívül súlyos károkat szenved, miközben a törvénymódosítás súlyosan érinti a szülőket, de legfőképpen a gyerekeket.

A nyáron meglepve vették tudomásul, hogy az Emmi eddigi gyakorlatával ellentétben párbeszédet kezdeményezett az óvodák szakmai szervezetének képviselőivel. Örömmel fogadták el a szakmai munkacsoportba való meghívást. Augusztusban két ülést tartott a munkacsoport, ahol a résztvevők segítségét kérték az új eljárás szabályait leíró Emmi-rendelet módosításához, a szülői kérelem formanyomtatványának kidolgozásához és a kérelmek elbírálásrendjének kidolgozásához. Ehhez az egyesület is elkészítette javaslatait.

“A harmadik ülésre szeptember 11-én az Emmi Szalay u. épületében került sor. A megbeszélésen a munkacsoport tagjain kívül részt vettek az Emmi Köznevelési Stratégiai Főosztály, a Jogi Főosztály, és az Oktatási Hivatal felelős vezetői, képviselői. A megbeszélésen egyértelműen és világosan kinyilvánították a megjelent főhatóságok képviselői, hogy a Köznevelési törvény kapcsán lényegi szövegváltoztatás nem várható! A szakma által javasolt szövegek közül minimális és főleg a lényegi tartalmakat nem érintő változások várhatók. Ezen túlmenően pl. tájékoztatták a jelenlévőket arról, hogy a rugalmas beiskolázás helyett az Oktatási Hivatal irányításával adminisztratív alapon döntenek a gyermekek tankötelezettségéről és nem kérik mindehhez az óvodák véleményét”- írta Fábián Katalin.

“Ezek után szót kérve a MOE elnökeként megköszöntem, hogy meghívtak bennünket a szakmai munkacsoportba, ám sajnálattal kellett közölnöm, hogy az elhangzott információk birtokában a továbbiakban nem áll módunkban részt venni a munkacsoport tevékenységében.” Az egyesület ezután a Facebook oldalán több cikkben is tájékoztatta a szülőket a rendelet várható hatásáról.

Fábián Katalin az egyikben ezt írta: “Önök a legjobbat szeretnék a kisgyermekeiknek! Mindezért cserébe kérelmeket fogalmazhatnak, határidőket figyelhetnek, levelezhetnek a gyermeküket soha nem látott hatóságokkal, bírósághoz kell fordulniuk azért, hogy gyermeküket megóvják a biztos iskolai kudarctól. Kinek jó ez? Nem tudom felfogni, nem tudom megérteni! Azt azonban tudom, hogy kinek nem jó mindez! Nagyon nem jó a kisgyermekeknek, nem jó a családnak, a szülőknek, nem jó az óvodáknak, nem jó az iskoláknak.  Megkockáztatom ez nem jó a törvényben megnevezett hivataloknak, bíróságoknak sem.”

A kormány a változtatásokat azzal indokolta, hogy a felmentések indokoltságát az országban egységes módon állapítsák meg. Rétvári Bence az Emmi parlamenti államtitkára korábban egy parlamenti írásbeli kérdésre azt válaszolta: a cél, hogy mindenki életkorának megfelelő nevelést kapjon. Nem jó, ha egy osztályon belül akár két év korkülönbség is megjelenik a diákok között. A kormány azt szeretné elérni, hogy a diákok akkor kezdjék el az iskolát, amikor arra érettségüknél fogva készen állnak. Rétvári szerint a törvénymódosítás megerősíti azt a gyakorlatot, hogy az óvoda utolsó éve iskola-előkészítő év legyen.

Forrás és bővebben:https://index.hu/belfold/2019/11/07/iskolaerettsegi_vizsgalat_ovoda_magyar_ovodapedagogiai_egyesulet/