Ezer forintot átlépheti az étolaj literje az orosz lerohanás miatt

A megtámadott ország a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője, a termék egyik legnagyobb felvásárlója pedig az Európai Unió. Raskó György szerint amint lejár a kormányzati árstop, a magyar kisboltokba is berobban az orosz agresszió hatása.

Amikor itt májusban az árbefagyasztásnak vége lesz, 25-30 százalékos drágulás jön a kiskereskedelemben, de nemcsak az étolaj, hanem a cukor meg a liszt ára is nagyon föl fog menni. Ez az áremelkedés egészen biztosan bekövetkezik – mondta Raskó.

Valószínűleg a literes, jó minőségű étolaj ára meg fogja közelíteni az ezer forintot.

Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre. A kiviteli volument átlagosan évi ötmillió tonnára szokták tenni. A Statista gyűjtése szerint az ország a 2020-2021-es üzleti évben 5273 millió tonna nyers napraforgó-olajat adott el külföldre, ám mindezt úgy tették, hogy tavaly áprilisban az ukrán kormány limitálta a termék exportját, hogy kordában tartsa a hazai árakat. 2021-2022-re már 6650 millió tonnás kiviteli volument prognosztizálnak. Az export közel felét az Európai Unió szívja fel.

Ami a következő termést illeti, közeleg a napraforgó vetésének az időszaka. Ez hagyományosan áprilisban történik, a talajt azonban lassan már elő kell készíteni rá. Ha a konfliktus gyorsan lezárul, ez nem feltétlenül fog elcsúszni, de Raskó szerint a napraforgó olyan elképesztő világcsúcs-árszinten van, amiről biztos, hogy a majdani aratás idején sem fog visszacsúszni.

Az, hogy a kormányzati árstop a tavaly októberi szintre vetette vissza a kiválasztott termékek árát, az étolaj esetében mintegy 12 százalékos árcsökkenést jelentett. Tavaly februárhoz képest viszont még az árstoppal együtt is 10 százalékkal drágább az étolaj, mutatott rá a Privátbankár. Nem csoda, hiszen az egész tavalyi évet tekintve sem volt jobb a termék helyzete: a havi áremelkedéseket átlagolva övé volt a legnagyobb drágulás tavaly – csaknem 30 százalékos.