Ezt is megcsinálták! Bezár a fóti gyermekváros!

0

Tiltakozik Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a fóti Gyermekváros bezárása ellen, és másokat is erre buzdít. – írja a propeller.hu.

Szerinte azon túl, hogy nem megfelelő körülmények közé száműznék a gyerekeket, az sem tenne nekik jót, ha elszakítanák őket egymástól, gondozóiktól és megszokott környezetüktől.

A Blikk is beszámolt arról, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpontot bezárják, és az ott élőket Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és budapesti intézményekben helyezik el. A fóti gyermekváros valószínűleg még az idei év első felében bezár.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár férőhelyteremtést és korszerű, a gyerekek igényeinek megfelelő ellátást ígért, a fóti Gyermekközpont bezárását pedig a korszerűtlen épülettel, és az otthon nagy létszámával indokolta.

A Zalaegerszegi otthonba nem engedték be forgatni az ATV stábját, de azt megtudták, hogy az épületben 48 gyereknek van hely, és nagyon hosszú a várólista.

Kalocsán semmilyen építkezés nincsen, Zalaegerszegen pedig van egy építkezés, de azt remélték, az a várólistás gyerekeknek van

– mondta Szél Bernadett az ATV-nek. A politikus leszögezte, szerinte a gyerekek érdeke az, hogy Fóton maradjanak – Ott személyes kapcsolatok vannak úgy a gyermekek között, mint a gondozók irányában, és ez a gyermekeknek az otthona. Én nem tudom elképzelni, hogy itt mi fog történni velük, ha ez kiderül, és ha ezt megcsinálják velük. Nekem gondozók azt mondták, hogy lesz olyan gyerek, aki szerintük ezt nem fogja túlélni.

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő szerint a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy Fóton speciális nevelési igényű, fogyatékossággal élő és külföldi gyerekek is vannak, mindegyikük mellé szakember kell.

Ezek a gyerekek nem tehetnek arról, hogy ők állami gondoskodásban élnek, nekik az állam kellene, hogy a szülőjük legyen. Minden ilyen helyzetben azt kell mérlegelni, hogy az állam elég jó szülője-e ezeknek a gyerekeknek.

Ha bizonytalanságban tartja őket, ha nem a szükségleteiknek megfelelő gondoskodást nyújt, akkor azt kell mondanunk, hogy az állam mulaszt ezekben a helyzetekben

– mondta.

A gyermekjogi szakértő attól is tart, hogy a befogadó otthonokban nem lesz megfelelő számú, felkészült gondozó.

‼️ Az elmúlt másfél napban megtapasztaltam, rengeteg tévhit és félreértés kering a fóti gyermekközpontról. Szeretnék…

Gepostet von Szél Bernadett am Sonntag, 24. Februar 2019

propeller.hu