Ezt olvassátok: Lábrázást kap a Fidesz a menekült szó hallatán!

0

„Azon már meg sem lepődünk, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői rendszeresen leszavaznak vagy tartózkodnak Brüsszelben olyan kérdéseknél, amelyek erősítenék az elesettek vagy a nők jogait és érdekeit, de arra eleddig csak kevés példa volt, hogy az orbáni őrületnek való kényszeres megfelelésükben olyan ügyekben se adják támogatásukat, amelyet egyébként korábban támogattak. Most ez is megtörtént, bizonyítva az illiberális észvesztés teljes elhatalmasodását”

– írja heti nyílt levelében Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő.

Az Európai Parlament a héten tárgyalta az Unió ifjúsági stratégiájának végrehajtásáról szóló jelentést, benne olyan megállapításokkal, mint hogy a tagállamoknak támogatni kell a tisztességes munkakörülményeket és a megfelelő szociális védelmet, különös hangsúlyt kell fektetni a fogyatékossággal élő fiatalok munkaerő-piaci integrációjára, folytatni kell az Erasmus+ és az „Erasmus fiatal vállalkozónak” programokat, de szerepelt a jelentésben a fiatalokat célzó foglalkoztatás és oktatás politikai prioritásként való kezelése, a szakképzés minőségének fokozása. A jelentés sürgeti a tagállamokat, hogy ellenőrizzék azokat az intézményeket, amelyek visszaélnek a fiatalok foglalkoztatásával és csak szakmai gyakorlatot ajánlanak nekik valós állás helyett. Ilyen és ehhez hasonló átfogó tételek szerepeltek abban az állásfoglalásban, amelyet a Fidesz európai parlamenti képviselői nem támogattak, a szavazásnál tartózkodtak.

Ujhelyi szerint ez azért történhetett meg, mert a jelentésben több helyen is szerepel a „menekült” kifejezés. Pedig nem  betelepítésről volt szó a szövegben, pusztán arról, hogy erősíteni kell a kultúrák közötti párbeszédet, illetve hogy a speciális igényű emberek, kisebbségek, marginalizált csoportok, hátrányos helyzetű személyek, így a menekült fiatalok számára is lehetőség szerint biztosítani kell a tanulási lehetőséget és munkapiaci elhelyezkedésüket. Ugyancsak szerepelt a szövegben, hogy ösztönözni kell a fogyatékkal élő fiatalokkal, a sérülékeny csoportokkal, így például a menekült fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek munkáját. Ez utóbbi pedig nyilván nem fér bele a „stopsoros” színvonalú szellemi háború keretei közé.

A Fidesz képes eladni saját lelkét, képes inkább leszavazni a magyar fiatalok érdekét is elősegítő állásfoglalásokat, csak hogy megfeleljen az illiberális propaganda által sulykolt – egyébként hazug – szlogeneknek

– írja Ujhelyi.

 

 

olkt.hu/Ujhelyi István dr. Facebook