Falus Ferenc: A hivatalos adatok 25-szöröse lehet a valós

0

„Azonnal be kellene vonni a koronavírus-tesztelésbe a NÉBIH-et (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), továbbá az állat- és növényvédelemmel foglalkozó kutatóintézeteket, amelyeknek megfelelő kapacitásuk van az ilyen jellegű vizsgálatok elvégzésére”

– üzent a kormánynak Falus Ferenc, volt tisztifőorvos, járványügyi szakember.

Magyarországon 9,2 millió potenciális fertőzött van, s egy olasz városka példája mutatja, a teszteléssel és teljes lezárással útját lehet állni a fertőzés terjedésének. Egyszerű, de megfelelő tesztet laboratóriumokban is elő lehet állítani, tesztcsomagokat pedig rendelni kell, még van olyan gyártó, amelynek ma még van.

 

„Úgy hiszem, a hatóságok a rendelkezésükre álló legpontosabb adatokat teszik közzé, de ezek – ahogy nemzetközi tapasztalatok is mutatják – nem a valós számok, ahogy arra már kormányzati részről is volt utalás”

– válaszolta ezt firtató kérdésünkre Falus Ferenc.

Szerinte a nyilvános adatok (Magyarországon e sorok írásakor 3007 teszteltből 85 fertőzött) csak a jéghegy csúcsát jelentik, a valódi szám a közzétetteknek a 10-100-szorosa lehet, e skálán belül a nagyságrend országtól függ.

 

„Magyarországon – most úgy becsülöm –, hogy a hivatalos számok 25-szöröse lehet a valós adat”.

Tesztelni vagy sem?

Nagy viták vannak nálunk arról, hogy kit kell tesztelni, mennyire kellene kiterjedtnek lennie a tesztelésnek. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a napokban – a BBC – tudósítása szerint azt üzente a világnak, hogy

 

„a legfontosabb: tesztelni, tesztelni, tesztelni”,

ám Ledia Lazer, a szervezet budapesti irodavezetője a Kossuth Rádiónak ma úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel.

 

„Magyarországon ma 9,2 millió gyanús eset van”

– reagált ez utóbbi nyilatkozatra Falus Ferenc aki a minél szélesebb körű tesztelés szükségességét az olaszországi Padovához közeli Vo’ kistelepülés példáját hozta fel.

A 3341 lakosú városkában háromezer tesztet végeztek el, 66 pozitív esetet találtak, közülük hat tünetmenteset. Őket mind szigorúan elkülönítették és azóta – állítólag – nem történt megbetegedés.

 

 

„És nem is fog, amíg se ki, se be”

– szögezte le Falus.

A fenti példa azt jelenti, hogy a vizsgáltak durván 0,5 százaléka fertőződik meg tünetmentesen, a kínai 72 ezres vizsgálati adatnál ez egy százalék volt. Magyarul, egyértelmű a tesztelés minél átfogóbb és kiterjedtebb végzése – hívta fel a figyelmet a járványügyi szakértő.

 

„Immár tehát bizonyíték is van arra, hogy miért kell minden egészségügyi dolgozót rendszeresen tesztelni, s minden egyes kórházba került emberen is el elvégezni ezt a vizsgálatot”

– húzta alá.

Mindannyian gyanúsak vagyunk, ezt nem árt hangsúlyozni. Ezért sem szabad egymással találkoznunk,

 

„Annyi tesztet kell tehát végezni, amennyit az ország képes megszervezni”

– hangsúlyozta ennek fontosságát, hozzátéve: a kapacitás nem lehet probléma, hiszen alkalmasak a koronavírus-tesztelésbe a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), továbbá az állat- és növényvédelemmel foglalkozó kutatóintézetek, amelyeknek megfelelő kapacitásuk van erre.

 

„Őket azonnal be kell vonni!” – üzente.

De van-e elegendő teszt a vizsgálatokhoz? – merül fel talán jogosan a kérdés. Falus Ferenc szerint, maga a laboratórium is elő tudja állítani az egész pontos eredményeket hozó teszteket, ahogy azt Bécs példája mutatja. De meg lehet venni csomagban is – igaz, az nem olcsó.

Viszont egyelőre még beszerezhető, van tudomása olyan cégről, ahol még van.

 

„De ehhez gyorsan kell venni, mert egy-két hét múlva már nem lesz”

– üzente, hozzátéve:

 

„mindent tegnap kell beszerezni, nem pedig holnap!”.